• Maandag, 22 Januari 2018
  • 6 Shevat, 5778
  • Laatste update 10 Januari 2018 16:24

Hulporganisaties houden rampoefening in Antwerpen [fotoreportage]

  • Donderdag 30 Augustus 2012 11:27


“Een zware ontploffing in een Joodse school in Antwerpen eist zes doden, er zijn negen zwaargewonden en tientallen lichtgewonden.”

Gelukkig betreft het hier geen reëel persbericht maar slechts het scenario van een grootschalige rampoefening die deze week zondag werd gehouden in de Joodse buurt van Antwerpen.

De verschillende joodse hulporganisaties Hatzoloh (ambulanciers), Shmira (beveiliging), Chaveirim (logistiek) en Zaka (berging) grepen deze gelegenheid aan om hun jarenlange training eens ‘in de praktijk’, of wat daarvoor moest doorgaan, om te zetten.

Om een realistisch rampscenario op poten te zetten werd de organisatie Venus ingeschakeld. Venus is een acroniem voor Vereniging Enscenering Nabootsing Uitbeelding Slachtoffers en is een onderdeel van de vzw Het Vlaamse Kruis. Daarnaast werden een 35-tal jongeren van de Jesode Hatora school uitgenodigd, zij simuleerden de slachtofferrollen.

Meer over deze oefening, de redenering hierachter, een analyse van de resultaten en een uitleg door hoofd-coördinator van Hatzoloh, Shmulie Markowitz leest u in onze editie van 12 september aanstaande.

Bekijk hieronder onze fotoreportage van het gebeuren. Scroll naar beneden of klik op de eerste foto voor een groter beeld:


Foto’s (c): Jossi Lichtfeld/ Hatzoloh