Voormalig Iraans diplomaat waarschuwt Israël: “Als het Iran lukt de bom te maken, wordt die op jullie afgevuurd”

heydari
De Israëlische televisiezender Channel 2 interviewde Mohammad Reza Heydari, een voormalige Iraanse consul, die in 2010 in Oslo overliep, politiek asiel vroeg en dat ook verkreeg. “Het islamitisch regime is bereid veel landen te vernietigen. Als Iran nog langer uitstel krijgt kunnen ze binnen het jaar een atoombom maken en zullen ze die gebruiken; zeker tegen Israël, mogelijks ook tegen andere (Westerse) landen”, aldys Heydari.

Heydari dook onder toen hij door het Iraans regime werd gesommeerd om zijn eigen zoon te identificeren op foto’s genomen tijdens de onlusten na de laatste verkiezingen in 2009. Iraans president Mahmoud Ahmadinejad werd toen, dankzij massale verkiezingsfraude herverkozen.

Heydari meent te weten dat Teheran hoopt twee of drie bommen te maken. Het ziet kernwapens als een “waarborg” om te overleven. “Het regime houdt zich bezig met ideologische concepten als de komst van de verborgen Imam. Een komst die ze op het terrein al willen voorbereiden, hiertoe zijn ze bereid tot veel bloedvergieten.”

Heydari werkte vroeger voor het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en was daarvoor gestationeerd op de Imam Khomeini International Airport in Teheran. Tijdens zijn werk maakte hij vaak mee dat Hezbollahgroepen naar Iran kwamen, daar militaire kennis opdeden en die kennis onder de auspiciën van de Revolutionaire Wacht naar Libanon exporteerden. Hij bevestigde verder dat Hezbollah nauwe banden had met terroristische cellen in Irak en Afganistan en met de Taliban en Al-Qaida.

Niet alleen

Advertentie

Langzaamaan groeide bij Heydari het besef dat hij niet de uitzondering was en dat nog andere ambtenaren zich louter uiterlijk godsdienstig en loyaal tegenover het regime voordeden.

In 2008 werd hij consul in Noorwegen. In 2010 nam hij ontslag en dook onder. Sindsdien verblijft hij op een zorgvuldig geheim gehouden en bewaakte plaats.

Tijdens het interview beweerde Heydari dat nog vijf andere Iraanse diplomaten – in Brussel, Londen, Genève, Milaan en Parijs – eieren voor hun geld hebben gekozen en zijn ondergedoken.

Het interview werd georganiseerd door bemiddeling van een Iraans-Joodse dame die dertien jaar geleden naar Israël immigreerde. Het vond plaats in een hotel in Oslo. Heydari had aangedrongen op een openbare plaats, aldus de televisiereportage.

Heydari gaf toe dat zijn familie in Iran hem had verzocht niet in de openbaarheid te treden, maar hij voelde zich niettemin gedrongen om te spreken. Hij had er geen problemen mee dat het interview in Israël werd gescreend.

Uranium

Heydari die als diplomaat eerst in Georgië, later in Duitsland en uiteindelijk in Noorwegen werkte zei weet te hebben van burgervliegtuigen uit Zuid-Afrika die zonder passagiers maar met wapens en materiaal voor het nucleair programma in Teheran landden. In het televisie-interview heeft hij het ondermeer over uranium dat vanuit Venezuela naar Iran werd versluisd.

Advertentie

“Venezuela kon uranium kopen in andere landen en het dan met burgervluchten naar Iran overvliegen”, zei Heydari. .

Verder zei hij tijdens zijn diplomatencarrière te hebben vernomen hoe Westerse kernspecialisten voor aanzienlijke bedragen werden gerecruteerd en hoe tientallen Noord-Koreaanse specialisten naar Iran kwamen. Iran gebruikte diplomatieke post om materiaal voor zijn nucleair programma te importeren.

“Als de Verenigde Staten en de Westerse landen geloven dat Iran behoort tot de As van het Kwade, zoals Georges Bush zei, en dat ze het internationaal terrorisme steunen, dan moeten ze dit regime een halt toeroepen”, zei Heydari. Strenge maatregelen zoals het sluiten van de buitenlandse embassades en het voorkomen dat Iraanse ministers naar het buitenland vliegen kunnen “de Iraniërs helpen”. Iran moet behandeld worden “zoals eertijds het Apartheidsregime in Zuid-Afrika”.

Heydari beschreef hoe hij in de diplomatieke kringen van Buitenlandse Zaken carrière maakte. Zijn loyaliteit werd niet in vraag gesteld omdat hij op jeugdige leeftijd verschillende wonden had opgelopen tijdens de Iraans-Iraakse oorlog. Ook al beschouwt hij zich niet echt als religieus, toch werd hem en andere ambtenaren voorgehouden ‘religieuze tradities’ na te leven: verschillende malen per dag bidden, vasten als dit wordt vereist, een baard laten groeien en zich ‘kleden als een Hezbollahaanhanger’.