Parket (Parijs) opent onderzoek naar cabaretier Dieudonné

De cabaretier die van gemengd Frans-Kameroenese afkomst is, verleende vrijdag tijdens een optreden in het theater Zénith in Parijs de prijs van ‘onbeschaamdheid en onfrequenteerbaarheid’ aan de gewezen professor Robert Faurisson, die sinds dertig jaar het bestaan van de nazi-uitroeiingskampen ontkent. De prijs werd, onder luid applaus van genodigden van zowel uiterst-links als uiterst-rechts, overhandigd door een toneelknecht die gekleed was als joodse gedeporteerde, met een gele ster op zijn grijze plunje. Bij de genodigden hoorde de leider van het uiterst-rechtse Front National, Jean-Marie Le Pen.

Het spektakel was ook op het internet te zien en lokte heftige kritiek uit, onder meer van SOS Racisme en de ‘Beweging tegen racisme, antisemitisme en xenofobie’ (Mrax). De Liga tegen het racisme en het antisemitisme (Licra) vroeg aan het parket een onderzoek te openen. Ook de koepel van joodse organisaties Crif protesteerde.

De Franse minister van Cultuur, Christine Albanel, noemde het optreden ‘ontstellend’, en de woordvoerder van de socialistische partij, Benoît Hamon, sprak van een ‘lamentabele vertoning’. Le Pen zei achteraf dat hij toch ‘een beetje geschokt’ was door het spektakel.

Faurisson is verscheidene malen veroordeeld wegens negationisme. Daardoor is hij zijn leerstoel Letteren aan de universiteit Lyon-II kwijtgeraakt, maar werd hij een gevierde gast in de moslimwereld. Eind 2006 nam hij deel aan het ‘wetenschappelijk colloquium’ dat de Iraanse president Ahmadinejad over de shoah organiseerde, en waarop als ‘experts’ alleen negationisten waren uitgenodigd.