Libanon: Hezbollah lokt Belgische troepen in hinderlaag

09

Nadat eerder al een Italiaanse en kort daarna een Finse VN-patrouille door Hezbolahaanhangers beroofd werden van hun fotomateriaal in Libanon waren vorige zaterdag de Belgische troepen aan de beurt. Onze landgenoten werden in een hinderlaag gelokt, ze werden plotseling geconfronteerd met voertuigen die hun doorgang blokkeerden en moesten de geheugenkaart van hun fototoestel inleveren. Minister Pieter De Crem reageerde verbaasd en zei niet op de hoogte te zijn van het voorval.

Dat deze actie door “gewone” dorpelingen werd uitgevoerd, zoals de Belgische kranten schreven, is volgens bronnen die Joods Actueel kon raadplegen niet juist.

België heeft in het gebied een honderdtal blauwhelmen gestationeerd die hoofdzakelijk actief zijn bij het ontmijnen van de blauwe lijn, dat is de grens die de VN instelde na de oorlog tussen Israël en Libanon in 2000.

What’s going on?

08
Belgische soldaten zijn reeds sinds 2006 in het gebied actief
Advertentie

De terreurorganisatie Hezbollah probeert sinds de bombardementen op een transport van Russische wapens vorige maand  haar greep op het zuiden van Libanon te versterken door enerzijds dorpen om te vormen tot gevechtszones maar nu dus ook door gerichte acties tegen de VN strijdkrachten in het gebied. Het is duidelijk dat Hezbollah geen pottenkijkers duldt nu een wapenlevering met chemische wapens vanuit Syrië tot de mogelijkheden behoort.

De VN vredesmacht heeft met resolutie 1701 het mandaat om de Hezbollahmilities te ontwapenen en te voorkomen dat er wapens worden binnengesmokkeld. Daar komt niet veel van in huis, bij ontmoetingen met de terroristen maken de ‘Peacekeepers’ snel een ommetje. In de praktijk betekent dat dat de terroristen inmiddels naar schatting 60.000 raketten in hun bezit kregen waarvan de meeste het zuiden van Israël kunnen bereiken en sommigen een reikwijdte hebben tot aan Eilat.

Een aantal nationale regeringen in Europa, waaronder de Belgische, weigeren nog steeds Hezbollah op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen. Het argument daarvoor is ondermeer dat het niet het juiste moment is om dat te doen.

Nadat onderzoek uitwees dat Hezbollah vorig jaar een bomaanslag pleegde op een bus toeristen aan de luchthaven  in Bulgarije is deze houding onbegrijpelijk. Minister van Buitenaldse Zaken, Didier Reynders, wil hierover niet alleen een standpunt innemen maar wacht op een Europese consensus.

José Maria Aznar, de voormalige Spaanse premier haalde fel uit naar deze lakse houding: “Hezbollah is niet de partij van God, het is de partij van de terreur en moet ook zo behandeld worden. Ook Lord Trimble, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, sloot zich bij deze reactie aan en schreef vorige week  in een opiniestuk in de Times: “Hezbollah is already present and active on European soil; its illegal activities and networks cover the continent. It has shown that it is willing to strike in Europe. That is why European governments must move now to stigmatise Hezbollah and its activities, vision and goals”.