Regering maakt vier miljoen euro vrij voor technische beveiliging Joodse instellingen

jambonÜberwachungskamera
Tijdens een interview in het VRT programma De Zevende Dag maakte minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, bekend dat de ministerraad een bedrag van vier miljoen euro heeft vrijgemaakt voor wat de “technische beveiliging” van de Joodse instellingen heet.

De Joodse gemeenschap vraagt al langer maatregelen vanuit de overheid zoals camerabewaking, gepantserde deuren in synagogen en kogelvrij glas voor klaslokalen.

Volgens minister Jambon zal er, zolang het conflict in het Midden-Oosten niet is opgelost, altijd een specifieke bedreiging zijn voor de Joodse instellingen.

Eerder had premier Michel in Joods Actueel verklaard dat hij het nodig hiervoor zou doen:

Advertentie

“Dat één van onze gemeenschappen moet betalen voor de eigen veiligheid is onaanvaardbaar. Ik verzeker u dat we maximaal binnen enkele weken een bedrag zullen bekendmaken van de middelen ter versterking van de veiligheid van Joodse instellingen.”

Militairen

Of door de beslissing minder militairen zullen worden ingezet op straat voor de Joodse instellingen wilde de minister niet kwijt: “Dat zullen we later evalueren, eens de technische beveiliging er is. Maar het is voor mij geen kwestie van meer of minder militairen, de vraag is vooral of de veiligheid van de mensen gegarandeerd is of niet”.

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel: “In onze buurlanden hebben de regeringen al maanden geleden middelen vrijgemaakt hiervoor, het is dan ook geruststellend dat ons land nu ook het nodige doet om zijn Joodse burgers te beveiligen”.