Hamas zuivert Gaza: standrechtelijke executies van Al Fatah leden en zgn.‘collaborateurs’

De  islamitische Palestijnse terreurgroep Hamas, die sinds 2007 Gaza ‘regeert’, is woensdag begonnen met de controle over Gaza terug te nemen nadat gisteren het IDF zich volledig had teruggetrokken. Een dictatuur eigen, is de eerste daad het opsporen van zogeheten ‘collaborateurs’ met Israël, waarbij opnieuw voornamelijk achtergebleven aanhangers van Al Fatah worden geviseerd.

“De Interne Veiligheidsdienst werd opdracht gegeven om de collaborateurs op te sporen en hen een harde slag toe te brengen,” deelde Ehab al-Ghsain mee, woordvoerder van het Hamas Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij weigerde Fatahleden bij naam te noemen.

“Zij hebben dozijnen collaborateurs opgepakt die probeerden het verzet te ondermijnen door informatie over onze strijders door te geven aan de ‘bezetters’,” de gebruikelijke term waarmee Israël wordt aangeduid.  Na 22 dagen van hevige gevechten heeft het Israëlische leger zich sinds gisteren volledig teruggetrokken uit de Gazastrook. )

Begin deze maand rapporteerde Amira Hass, correspondent voor Haaretz,  tientallen  gevallen van Gazanen die zonder enige vorm van proces of verdediging werden geëxecuteerd, op verdenking door Hamas van mogelijke collaboratie met de vijand. Volgens journalisten ter plekke zouden verschillende vermeende collaborateurs in de knieën zijn geschoten.  Zie: “Hamas vermoordt ‘verraders’” van 2 jan. 2009. Lees ook op Wikipedia.nl: Palestijnse Burgeroorlog

Advertentie

Zowel Hamas als Al Fatah supporters beschuldigen elkaar van mogelijke collaboratie met Israël, in de hoop dat ze opnieuw aan de macht kunnen raken in de Gazastrook. Hamas wordt er door Al Fatah eveneens van beschuldigd dat het met opzet Zuid-Israël bleef bestoken met raketten om het uit te dagen een grondoffensief te openen in Gaza.

[H²O]