Trouw: bisschoppenaffaire Pius X niet afgelopen

In het buitenland blijven artikels elkaar opvolgen naar aanleiding van het onderzoek dat Joods Actueel voerde naar anti-joodse uitspraken op de websites van het Pius X broederschap.

Hierbij enkele fragmenten

Duitsland, DPA:

Richard Williamson war nur der Anfang: Ein belgisches Magazin erhebt neue, schwere Vorwürfe gegen die umstrittene Pius-Bruderschaft. «Joods Actueel» stützt sich in seiner «Enthüllungsgeschichte» allein auf Quellen im Internet.
«Dies ist in vielerlei Hinsicht schlimmer als die Auslassungen von Bischof (Richard) Williamson, der den Holocaust und das Bestehen der Gaskammern leugnet», erklärte der Chefredakteur des Magazins, Michael Freilich.

Aber Williamson sei ein einzelner «Verrückter, der Unsinn erzählt, und der von praktisch niemandem ernst genommen wird», meinte Freilich. Anders als der umstrittene Bischof verbreite die Pius-Bruderschaft mit Dutzenden Priestern und weltweit Hunderttausenden Anhängern «Beschuldigungen gegen Juden heutzutage».

Advertentie

Lees heel het stuk hier DPA

Nederland, Trouw:

Ook tweede bisschop moet excuses aanbieden. Naast bisschop Williamson heeft de paus nog een tweede bisschop gerehabiliteerd met antisemitische ideeën. De affaire is dus nog lang niet voorbij…

Er dreigt een nog grotere ophef te komen rond andere uitspraken van gerehabiliteerde leden van het Pius X-genootschap. Het blad Joods Actueel meldt dat op websites van het genootschap tal van antisemitische uitspraken staan. Hun conclusie: het Pius X-broederschap verspreidt wereldwijd de ergste antisemitische propaganda, in de kerk.

lees het volledige artikel in Trouw: