Geen ‘zonder haat straat’ in Palestina – oproepen tot haat in de Palestijnse maatschappij

Stel je voor: je gaat shoppen in de Abou Jihad straat in Ramallah, genoemd naar het brein achter de dodelijkste buskaping ooit in Israël, je bent leerling van de Shahid (= martelaar) Sadam Hoessein school in Yaabad (Westbank), je neemt deel aan een jeugdvoetbaltoernooi in Tulkarem ter nagedachtenis van Abd Al-Basset, een terrorist die in 2002 op de Joodse Sederavond 31 burgers doodde, of je behaalt een gouden medaille op het Abu Iyad schermkampioenschap, genoemd naar de man die de dodelijke aanslag beraamde op het Israëlisch dorp tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Dagelijkse realiteit in Palestina? Palestinian Media Watch onderzocht dit fenomeen en bracht hierover in mei 2010 een rapport uit, From Terrorists to Role Models: the Palestinian Authority’s  Institutionalization of Incitement. Savasorda stelt het voor.

Het onderzoek

De Palestijnse media zijn het onderzoeksdomein van Palestinian Media Watch. Voor deze studie werden de namen van plaatsen, instellingen en evenementen genoteerd, die verwijzen naar terroristen en die in de periode van 2001 tot 2010 in de pers geciteerd werden. Omdat niet alle plaatsen, instellingen en evenementen in de pers aan bod komen, is het fenomeen in werkelijkheid nog veel uitgebreider. De talrijke speciale herdenkingsplechtigheden ter ere van terroristen of televisieprogramma’s naar aanleiding van de verjaardag van een terreurdaad, zijn niet in de studie opgenomen. De term terrorist wordt gedefinieerd als: een persoon die aanvallen bedenkt, organiseert of uitvoert die doelbewust gericht zijn op het aanvallen en doden van burgers. Alle aanvallen op militaire doelwitten vallen niet onder deze definitie, zelfs niet als hierbij ook burgers gedood worden. Personen die aan terreuractiviteiten deelgenomen hebben, maar later in de politiek stappen, worden ook niet als terroristen beschouwd. De niet te tellen plaatsen, instellingen of evenementen genoemd naar Yasser Arafat worden bijgevolg niet in de studie opgenomen.

Tot meerdere eer en glorie van een heldhaftige terrorist

Overal ter wereld worden belangrijke persoonlijkheden herdacht door een straat of plein naar hen te noemen. In de Yahya Ayyash straat in Rammalah lopen dagelijks honderden mensen. Yahya Ayyash, bijgenaamd ‘de ingenieur’, was de bekendste Palestijnse expert-bommenmaker en één van de eerste organisatoren van zelfmoordaanslagen voor Hamas. In de door hem georganiseerde activiteiten werden tientallen Israëlische burgers gedood en werden honderden anderen gewond. Deze straatnaam bevestigt het idee dat het plannen en uitvoeren van bloedige aanslagen heel eervol is.

Scholen

In de onderzochte periode worden in de pers negentien scholen, die genoemd zijn naar terroristen, vermeld.

Naam school

School, vermeld in

Wie?

Shahid Abu Ali Mustafa basisschool, Jenin

Al-Ayyam, 23-01-2006

Volksfront voor de bevrijding van Palestina. Plant talrijke aanslagen op Israëlische burgers tijdens de Intifada.

Shahid Salah Khalaf jongensschool, Gaza

Wikimapia.org, 28-04-2010

Bijnaam: Abu Iyad, stichter van de Zwarte September terreurgroep, verantwoordelijk voor het bloedbad op de Olympische Spelen in München 1972 en brein achter de aanslag op twee Amerikaanse diplomaten in Soedan.

Shahid Salah Khalaf

Secundaire school, Gaza

Al-Ayyam, 23-01-2006

Shahid Salah Khalaf

Al-Ayyam, 23-01-2006

Shahid Abu Iyad opleidingcentrum in Rafa

Interview met directeur/Arabseyes.com, 28- 04-2010

Abu Jihad jongensschool, Jenin

Palestinerememberd.com, 28-04-2010

Khalil Al-Wazir, medestichter van Fatah, hoofd van de militaire vleugel. Hij plant verschillende bloedige aanslagen en is het brein achter de bloedigste aanslag ooit in Israël (1978), waarbij in een buskaping 37 burgers om het leven komen, onder wie 12 kinderen.

Shahid Khalil Al- Wazir school, Hebron

Al –Hayat Al –Jadida 21-10-2009 De school wordt opgericht met geld van The Islamitic Development Bank

Shahid Ahmad Yassin jongensschool, Jenin

Palestinerememberd.com, 28-04-2010

Stichter van Hamas.

Dalal Mugrabi, secundaire meisjes-school, Gaza

Al- Ayyam, 23-01-2006

Terroriste die in 1978 een bus kaapt op de kustweg van het Noorden naar Tel- Aviv waarbij 37 burgers om het leven komen, onder wie 12 kinderen.

Dalal Mugrabi, secundaire meisjes-school, Hebron

Al –Hayat Al –Jadida 30-07-2002

De renovatie van de school wordt betaald door USAID, een Amerikaanse hulporganisatie.

Dalal Mugrabi, kindertuin, Hebron

Al-Ayyam, 30-05-2001

Hassan Salameh, secundaire meisjes-school, Gaza

Al-Ayyam, 23-01-2006

Als commandant van ‘Zwarte September’, verantwoordelijk voor de moord op 11 Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in Munchen in 1972.

Shahid Izz A-Din Al Qassam basisschool, Jenin

Elections.ps 28-04-2010

Leider van een islamitische terreurgroep tijdens het Britse mandaat (1920-1948). De Izz-Din Al-Qassam brigades (= de militaire vleugel van Hamas ) zijn naar hem genoemd.

Shahid Izz A-Din Al Qassam secundaire jongensschool, Yaabad

Kamal Adwan secundaire jongensschool, Rafa

Al-Ayyam, 23-01-2006

Fatah leider, verantwoordelijk voor tal van aanslagen tegen Israëlische doelwitten in en buiten Israël in de 70-er jaren.

Shahid Osama Al-Najjar school, Han Yunes

Al-Ayyam, 23-01-2006

Woordvoerder van Fatah’s Al-Aqsa martelaarsbrigade, verantwoordelijk voor verschillende zelfmoordaanslagen tijdens de 2de Intifada (2000).

Shahid Saal Sayel basisschool voor jongens, Nablus

Al-Ayyam, 23-01-2006

Fatahleider die in de jaren ’80 aan het hoofd staat van de in Zuid- Libanon gestationeerde terreurbases.

Saddam Hussein School, Yaabad

Al-Hayat Al-Jadida, 04-01-2007

Voormalig president van Irak, krijgt de doodstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Shadia Abu Ghazaleh secundaire meisjesschool, Gaza

Allaws2006.com 21-04-2010

Eén van de eerste vrouwelijke

terroristen. Activiteit: opblazen van een bus, sterft tijdens het klaarmaken van een bom voor een nieuwe aanslag (1969).

Straten, pleinen & centra

Op 21-04-2010 rapporteert Al-Ayyam over de openingsceremonie voor de nieuwe straatnaam in Ramallah. Dit gebeurt in aanwezigheid van Al-Rahim, de secretaris-generaal van president Abbas. In zijn gelegenheidstoespraak noemt Al-Rahim “Khalil Al-Wazir of Abu Jihad de prins van de martelaren… Samen met zijn collega’s ligt Abu Jihad aan de basis van de gewapende Palestijnse strijd, een hele eer(…). De hele Palestijnse natie wordt één met Abu Jihad en het Palestijnse volk is fier op hem. Zijn naam wordt gegeven aan ziekenhuizen, aan scholen, aan centra en aan straten. Abu Jihad is niet gestorven: hij leeft voort in ons midden. Hij is de ingenieur van de revolutie: de eerste kogel”.

Naast deze straatnaam vindt het onderzoeksteam in de Palestijnse media ook nog sporen van een Abu Jihad museum in de Al-Quds universiteit, een naar hem genoemd onderzoekscentrum voor politieke en filosofische studies en een cultureel centrum in Balata (vluchtelingenkamp in het Noorden van de Westbank). Dat allemaal tot meerdere eer en glorie van Abu Jihad, het brein achter de bloedigste aanslag ooit op Israëlische bodem (een buskaping in 1978, waarbij 37 Israëlische burgers om het leven komen, onder wie 12 kinderen). Ook over Dalal Mughrabi, die deze aanslag uitvoert, vinden de rapporteurs heel wat meldingen in de pers: naar aanleiding van de benaming van een plein naar Dalal Mughrabi, wordt tijdens een (onofficiële) Fatah plechtigheid een spandoek met de volgende tekst onthuld: “Op de verjaardag van de Kustweg Operatie, hernieuwen wij onze betrokkenheid en onze eed van trouw aan de strijd. We zullen niet afwijken van het pad van de Martelaren”. Hierover ondervraagd, antwoordt President Abbas: “natuurlijk was ik niet persoonlijk op de plechtigheid aanwezig, maar ik verloochen de naam niet. Natuurlijk noemen we een plein naar haar…”. De onderzoekers vermelden verder de opening van een Dalal Mughrabi computercentrum in Hebron in 2009, gefinancierd door de diensten van de president. Bij de opening ervan is een topadviseur van Abbas aanwezig. De Palestijnse pers maakt ook melding van een cultureel centrum in Hebron, ter ere van Dalal Mughrabi. Ook in Gaza is er in 2003 een straat genoemd naar haar, als onderdeel van een project dat door de Wereldbank gefinancierd wordt, in samenwerking met het Abd-Al Qader Al-Huseyni Street Project, de Duitse ontwikkelingsbank en de Verenigde Naties, zo meldt Al-Quds (17-02-2003).

Dalal Mughrabi, een rolmodel in Palestina

De naam zegt ons niet veel, Palestijnse kinderen weten beter. In 1978 staat Dalal aan het hoofd van één van de bloedigste terroristische aanslagen ooit in de geschiedenis van Israël. Ze landt met enkele medestanders met een rubber boot op de Israëlische kust, ten Noorden van Tel-Aviv. Op het strand treffen de terroristen Gail Rubin aan, een Amerikaanse fotografe, die zeldzame vogels aan het fotograferen is. De terroristen stellen de fotografe enkele vragen en beslissen daarna om haar in koelen bloede te vermoorden. Daarna voeren ze hun opdracht uit. Ze kapen een bus op de nabijgelegen kustweg. Bij deze actie komen 37 passagiers om het leven en worden verschillende tientallen gewond.

Een voetbalstadion gebouwd met geld uit de VS

De onderzoekers vinden in de pers zes meldingen van sportfaciliteiten, die naar terroristen genoemd zijn. Zo bijvoorbeeld het Salah Khalaf (=Abu Iyad) voetbalstadion in Tulkarem. Dit stadion draagt de naam van het brein achter de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in München in 1972, een man die ook verantwoordelijk is voor het doden van twee Amerikaanse diplomaten in Soedan. Pittig detail: het stadion wordt gebouwd met giften uit de Verenigde Staten.

Daarnaast wordt er ook melding gemaakt van vierentwintig verschillende sportieve evenementen, die genoemd zijn naar één of andere terrorist. Enkele voorbeelden:

· Al-Hayat Al-Jadida kondigt op 13-04-2010 een schermtoernooi van de Baladna Club (Jericho) aan, onder de auspiciën van eerste minister Fayyad. “Het zal de Shahid Abu Jihad schermkampioenschappen houden in de clublokalen van het Shahid (sic!) Yasser Arafat Center”.

· Het A-Shati Services team won het Samir Kuntar kampioenschap, dat georganiseerd werd door de Gaza Sportclubs, naar aanleiding van de 29ste verjaardag van zijn arrestatie”. (Al- Hayat Al-Jadida, 05-05-2008). Samir Kuntar is de Libanese terrorist die in 1979 een Israëlisch gezin probeert te kidnappen in hun appartement in Naharia (Noord-Israël). Dit eindigt met een regelrecht bloedbad waarbij vier Israëli’s de dood vinden. Voor de neus van een 4-jarig meisje vermoordt Kuntar haar vader. Na afloop hiervan verbrijzelt hij met ongeziene brutaliteit de schedel van het meisje, met de kolf van zijn geweer tegen een rotsblok. Hij wordt hiervoor door een Israëlische rechtbank berecht en krijgt levenslang. In juli 2008 – enkele maanden na het voetbaltoernooi – komt hij vrij in een gevangenenruil. De twee ontvoerde Israëlische soldaten, voor wie hij onder meer geruild wordt, zijn inmiddels omgebracht.

· Niet alleen de naamgeving van sportevenementen ademt een sfeer van ophemeling van de terreur uit, vaak is er ook een duidelijke politieke boodschap. Het verslag van Al-Hayat Al- Jadida (15/08/2007) over het Ziyad Da’as toernooi spreekt boekdelen: “dit toernooi herdenkt één van de moedigste strijders van de Palestijnse weerstand, die de Israëlische bezetters in koelen bloede vermoord hebben (…). Na afloop van het toernooi wordt door de organisator gezegd dat het niveau van het toernooi passend is voor de herdenking voor de moedige martelaar (…). Het moet een jaarlijks toernooi worden ter ere van de verjaardag van zijn dood”. Ziyad Da’as is een commandant van de Fatah-Tanzim terreurgroep. In 2001 is hij het brein achter een kidnapping van twee Israëli’s, die daarop vermoord werden. Hij organiseerde in 2002 de ‘Bat Mitzvah’ aanslag, waarbij zes mensen de dood vonden.

Op zomerkamp leer je heel wat bij

Er worden in de Palestijnse pers niet minder dan acht zomerkampen vermeld die genoemd zijn naar terroristen.

Naam

Wat?

Dalal Mughrabi

Dalal Mughrabi en Azmi A-Sreir (verantwoordelijk voor de aanval op het Savoy hotel in Tel-Aviv, 1975)

Het gemeentebestuur van Rafia is vandaag de gastheer voor de sluitingsceremonie van het Shahida Dalal Mughrabi zomerkamp” (PA TV) 9 augustus 2009

“Fatah kamp ter ere van en uit een diepe bewondering voor de Shahida” (=martelares) (Al-Hayat Al-Jadida) Juli 2008

De activiteiten zijn georganiseerd met de steun van het Palestijnse centrum voor de verspreiding van democratie en gemeenschapsontwikkeling (…) met teams met namen van nationale en historische personaliteiten en namen van martelaren (…) de kampactiviteiten zijn opgedragen aan de herinnering van twee martelaren, Dalal Mughrabi en Azmi A-Sreir”.

(Al-Ayyam) Juli 2008

Ayyat Al-Akhras (met haar 17 jaar de jongste vrouwelijke zelfmoordterroriste. Haar bom doodt twee Israëli’s in een supermarkt in Jeruzalem (2002)

“Vandaag beginnen de activiteiten in het tentenkamp van de Scouts, de Shahidi Zoeker”. (Al-Hayat Al-Jadida) Augustus 2002

“Dr. Ahmad Al-Yazji, minister van Jeugd en Sport, was aanwezig op de proclamatie. 150 kinderen van 9 tot 15 jaar namen deel aan het kamp. Al-Yazji bracht een groet uit aan de martelaren, de gewonden en de gevangenen”. (Al-Quds) Augustus 2003

Wafa Idris (de eerste Palestijnse vrouwelijke zelfmoordterroriste. Wafa voert haar aanslag uit voor de ingang van een schoenwinkel in hartje Jeruzalem, waarbij een man van 81 gedood wordt en meer dan 100 toevallige passanten gewond raken)

Zomerkamp voor meisjes in Qalqilya, opgericht door het algemeen bestuur voor Scoutisme binnen het ministerie van Jeugd & Sport. Het kamp stond onder toezicht van de Scouts in Qalqilya en er namen ongeveer 100 meisjes deel. Tijdens de sluitingsceremonie werd dank betuigd aan UNICEF voor de steun”. (Al-Hayat Al-Jadida) Juli 2003

Raed Karmi (hoofd van de met Fatah verbonden terreurorganisatie de Al-Aqsa Martelarenbrigade)

“Op de speelplaats van de Irta-basisschool werd het zomerkamp, waaraan meer dan100 jongens en meisjes deelnamen, met een sportieve plechtigheid afgesloten”. (Al-Hayat Al-Jadida) September 2002

Jihad Al-Amarin (grondlegger van de Al- Aqsa Martelarenbrigade en verantwoordelijk voor de moord op een groot aantal Israëli’s)

De Palestijnse Unie voor Cultuur, Wetenschap en Ontwikkeling is van plan zijn activiteiten rond de zomerkampen verder te zetten (…) Gisteren bezochten de deelnemers het huis van de martelaar Jihad Al-Amarin (…) Zijn vrouw was zeer verheugd over de publieke trouw aan haar echtgenoot en stelde dat hij een nationale missie heeft uitgevoerd”. (Al-Hayat Al-Jadida) Juli 2003

Culturele manifestaties en ceremonies en opvoedingsprojecten

De onderzoekers selecteren 24 evenementen en projecten. Het relaas van de Plechtige Proclamatie, die naar de onvermijdelijke Dalal Mughrabi wordt genoemd geeft de toon aan. Al-Hayat Al-Jadida (24-07-2008) meldt: “Een plechtigheid ter ere van de succesvolle studenten van de algemene hogeschool, onder de Auspiciën van President Abbas. Samih A-Sayfi, de regionale bestuurder en de afgevaardigde van de president wenst de studenten een schitterende toekomst (…) Hij overloopt het heroïsche leven van Shahida Dalal Mughrabi en de strijd van de Fatah beweging en de opofferingen die hiermee gepaard gaan”.

Enkel al voor de eerste helft van 2010 worden in de kranten vijf nieuwe projecten aangekondigd, met een naam van een terrorist. Als uitsmijter, een vraag gesteld in een tv-quiz voor kinderen (PA TV).

Vraag van de presentator: welke Palestijnse strijder wordt de ingenieur genoemd?

Kind: Yahya Ayyash

Presentator: correct.

Besluit

Vrede voor alle mensen in het Midden-Oosten: een topprioriteit. Wie dit tot stand brengt haalt de geschiedenisboeken en toch wil het niet lukken. De Amerikaanse president Bill Clinton deed nochtans zijn best. Onder zijn impuls werden de Oslo II akkoorden (1995) ondertekend. Die boden een algemeen kader voor een globale vredesregeling: een eigen staat voor de Palestijnen naast en in vrede levend met Israël. Het Wye River Memorandum (1998) werkte de concrete overdracht van de gebieden uit en bevatte een programma om terreurorganisaties te ontmantelen, terroristen juridisch te vervolgen en om het prediken van geweld en terreur tegen te gaan. Maar het draait anders uit en vrede lijkt verder af dan ooit. De schuld van de Israëli’s, daar is onze pers zo goed als zeker van. In het rapport van de Palestinian Media Watch blijkt nochtans dat de Palestijnse leiders schromelijk te kort schieten in de strijd tegen het terrorisme, waar ze zich nochtans door de ondertekening van de akkoorden toe verbonden hebben. Dat de strijd tegen terreur geen makkie is kunnen we best geloven, maar het vernoemen van scholen, straten, pleinen en evenementen naar terroristen is een officiële eerbetuiging aan hen vanwege de Palestijnse Autoriteit en een erkenning van hun daden. Een dergelijke officiële steun aan het terrorisme is onaanvaardbaar.

Een duidelijke en onverminderde verwerping van terreur is een noodzakelijke voorwaarde voor een echte en blijvende vrede. Palestijnse leiders hebben er zich ten aanzien van de wereld toe verbonden om af te zien van geweld en terreur. En toch worden de namen van terroristen er vereeuwigd en worden zelfmoordmartelaars voorgesteld als rolmodellen voor de jeugd. Om tot een echte vrede te komen moet de Palestijnse autoriteit deze politieke koers drastisch wijzigen. Misschien kunnen onze massamedia hen hier ook eens op wijzen.

Advertentie

Het onderzoek

De Palestijnse media zijn het onderzoeksdomein van Palestinian Media Watch. Voor deze studie werden de namen van plaatsen, instellingen en evenementen genoteerd, die verwijzen naar terroristen en die in de periode van 2001 tot 2010 in de pers geciteerd werden. Omdat niet alle plaatsen, instellingen en evenementen in de pers aan bod komen, is het fenomeen in werkelijkheid nog veel uitgebreider. De talrijke speciale herdenkingsplechtigheden ter ere van terroristen of televisieprogramma’s naar aanleiding van de verjaardag van een terreurdaad, zijn niet in de studie opgenomen. De term terrorist wordt gedefinieerd als: een persoon die aanvallen bedenkt, organiseert of uitvoert die doelbewust gericht zijn op het aanvallen en doden van burgers. Alle aanvallen op militaire doelwitten vallen niet onder deze definitie, zelfs niet als hierbij ook burgers gedood worden. Personen die aan terreuractiviteiten deelgenomen hebben, maar later in de politiek stappen, worden ook niet als terroristen beschouwd. De niet te tellen plaatsen, instellingen of evenementen genoemd naar Yasser Arafat worden bijgevolg niet in de studie opgenomen.

Tot meerdere eer en glorie van een heldhaftige terrorist

Overal ter wereld worden belangrijke persoonlijkheden herdacht door een straat of plein naar hen te noemen. In de Yahya Ayyash straat in Rammalah lopen dagelijks honderden mensen. Yahya Ayyash, bijgenaamd ‘de ingenieur’, was de bekendste Palestijnse expert-bommenmaker en één van de eerste organisatoren van zelfmoordaanslagen voor Hamas. In de door hem georganiseerde activiteiten werden tientallen Israëlische burgers gedood en werden honderden anderen gewond. Deze straatnaam bevestigt het idee dat het plannen en uitvoeren van bloedige aanslagen heel eervol is.

Scholen

In de onderzochte periode worden in de pers negentien scholen, die genoemd zijn naar terroristen, vermeld.

Naam school

School, vermeld in

Wie?

Shahid Abu Ali Mustafa basisschool, Jenin

Al-Ayyam, 23-01-2006

Volksfront voor de bevrijding van Palestina. Plant talrijke aanslagen op Israëlische burgers tijdens de Intifada.

Shahid Salah Khalaf jongensschool, Gaza

Wikimapia.org, 28-04-2010

Bijnaam: Abu Iyad, stichter van de Zwarte September terreurgroep, verantwoordelijk voor het bloedbad op de Olympische Spelen in München 1972 en brein achter de aanslag op twee Amerikaanse diplomaten in Soedan.

Shahid Salah Khalaf

Secundaire school, Gaza

Al-Ayyam, 23-01-2006

Shahid Salah Khalaf

Al-Ayyam, 23-01-2006

Shahid Abu Iyad opleidingcentrum in Rafa

Interview met directeur/Arabseyes.com, 28- 04-2010

Abu Jihad jongensschool, Jenin

Palestinerememberd.com, 28-04-2010

Khalil Al-Wazir, medestichter van Fatah, hoofd van de militaire vleugel. Hij plant verschillende bloedige aanslagen en is het brein achter de bloedigste aanslag ooit in Israël (1978), waarbij in een buskaping 37 burgers om het leven komen, onder wie 12 kinderen.

Shahid Khalil Al- Wazir school, Hebron

Al –Hayat Al –Jadida 21-10-2009 De school wordt opgericht met geld van The Islamitic Development Bank

Shahid Ahmad Yassin jongensschool, Jenin

Palestinerememberd.com, 28-04-2010

Stichter van Hamas.

Dalal Mugrabi, secundaire meisjes-school, Gaza

Al- Ayyam, 23-01-2006

Terroriste die in 1978 een bus kaapt op de kustweg van het Noorden naar Tel- Aviv waarbij 37 burgers om het leven komen, onder wie 12 kinderen.

Dalal Mugrabi, secundaire meisjes-school, Hebron

Al –Hayat Al –Jadida 30-07-2002

De renovatie van de school wordt betaald door USAID, een Amerikaanse hulporganisatie.

Dalal Mugrabi, kindertuin, Hebron

Al-Ayyam, 30-05-2001

Hassan Salameh, secundaire meisjes-school, Gaza

Al-Ayyam, 23-01-2006

Als commandant van ‘Zwarte September’, verantwoordelijk voor de moord op 11 Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in Munchen in 1972.

Shahid Izz A-Din Al Qassam basisschool, Jenin

Elections.ps 28-04-2010

Leider van een islamitische terreurgroep tijdens het Britse mandaat (1920-1948). De Izz-Din Al-Qassam brigades (= de militaire vleugel van Hamas ) zijn naar hem genoemd.

Shahid Izz A-Din Al Qassam secundaire jongensschool, Yaabad

Kamal Adwan secundaire jongensschool, Rafa

Al-Ayyam, 23-01-2006

Fatah leider, verantwoordelijk voor tal van aanslagen tegen Israëlische doelwitten in en buiten Israël in de 70-er jaren.

Shahid Osama Al-Najjar school, Han Yunes

Al-Ayyam, 23-01-2006

Woordvoerder van Fatah’s Al-Aqsa martelaarsbrigade, verantwoordelijk voor verschillende zelfmoordaanslagen tijdens de 2de Intifada (2000).

Shahid Saal Sayel basisschool voor jongens, Nablus

Al-Ayyam, 23-01-2006

Fatahleider die in de jaren ’80 aan het hoofd staat van de in Zuid- Libanon gestationeerde terreurbases.

Saddam Hussein School, Yaabad

Al-Hayat Al-Jadida, 04-01-2007

Voormalig president van Irak, krijgt de doodstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Shadia Abu Ghazaleh secundaire meisjesschool, Gaza

Allaws2006.com 21-04-2010

Eén van de eerste vrouwelijke

terroristen. Activiteit: opblazen van een bus, sterft tijdens het klaarmaken van een bom voor een nieuwe aanslag (1969).

Straten, pleinen & centra

Op 21-04-2010 rapporteert Al-Ayyam over de openingsceremonie voor de nieuwe straatnaam in Ramallah. Dit gebeurt in aanwezigheid van Al-Rahim, de secretaris-generaal van president Abbas. In zijn gelegenheidstoespraak noemt Al-Rahim “Khalil Al-Wazir of Abu Jihad de prins van de martelaren… Samen met zijn collega’s ligt Abu Jihad aan de basis van de gewapende Palestijnse strijd, een hele eer(…). De hele Palestijnse natie wordt één met Abu Jihad en het Palestijnse volk is fier op hem. Zijn naam wordt gegeven aan ziekenhuizen, aan scholen, aan centra en aan straten. Abu Jihad is niet gestorven: hij leeft voort in ons midden. Hij is de ingenieur van de revolutie: de eerste kogel”.

Naast deze straatnaam vindt het onderzoeksteam in de Palestijnse media ook nog sporen van een Abu Jihad museum in de Al-Quds universiteit, een naar hem genoemd onderzoekscentrum voor politieke en filosofische studies en een cultureel centrum in Balata (vluchtelingenkamp in het Noorden van de Westbank). Dat allemaal tot meerdere eer en glorie van Abu Jihad, het brein achter de bloedigste aanslag ooit op Israëlische bodem (een buskaping in 1978, waarbij 37 Israëlische burgers om het leven komen, onder wie 12 kinderen). Ook over Dalal Mughrabi, die deze aanslag uitvoert, vinden de rapporteurs heel wat meldingen in de pers: naar aanleiding van de benaming van een plein naar Dalal Mughrabi, wordt tijdens een (onofficiële) Fatah plechtigheid een spandoek met de volgende tekst onthuld: “Op de verjaardag van de Kustweg Operatie, hernieuwen wij onze betrokkenheid en onze eed van trouw aan de strijd. We zullen niet afwijken van het pad van de Martelaren”. Hierover ondervraagd, antwoordt President Abbas: “natuurlijk was ik niet persoonlijk op de plechtigheid aanwezig, maar ik verloochen de naam niet. Natuurlijk noemen we een plein naar haar…”. De onderzoekers vermelden verder de opening van een Dalal Mughrabi computercentrum in Hebron in 2009, gefinancierd door de diensten van de president. Bij de opening ervan is een topadviseur van Abbas aanwezig. De Palestijnse pers maakt ook melding van een cultureel centrum in Hebron, ter ere van Dalal Mughrabi. Ook in Gaza is er in 2003 een straat genoemd naar haar, als onderdeel van een project dat door de Wereldbank gefinancierd wordt, in samenwerking met het Abd-Al Qader Al-Huseyni Street Project, de Duitse ontwikkelingsbank en de Verenigde Naties, zo meldt Al-Quds (17-02-2003).

Dalal Mughrabi, een rolmodel in Palestina

De naam zegt ons niet veel, Palestijnse kinderen weten beter. In 1978 staat Dalal aan het hoofd van één van de bloedigste terroristische aanslagen ooit in de geschiedenis van Israël. Ze landt met enkele medestanders met een rubber boot op de Israëlische kust, ten Noorden van Tel-Aviv. Op het strand treffen de terroristen Gail Rubin aan, een Amerikaanse fotografe, die zeldzame vogels aan het fotograferen is. De terroristen stellen de fotografe enkele vragen en beslissen daarna om haar in koelen bloede te vermoorden. Daarna voeren ze hun opdracht uit. Ze kapen een bus op de nabijgelegen kustweg. Bij deze actie komen 37 passagiers om het leven en worden verschillende tientallen gewond.

Een voetbalstadion gebouwd met geld uit de VS

De onderzoekers vinden in de pers zes meldingen van sportfaciliteiten, die naar terroristen genoemd zijn. Zo bijvoorbeeld het Salah Khalaf (=Abu Iyad) voetbalstadion in Tulkarem. Dit stadion draagt de naam van het brein achter de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in München in 1972, een man die en ook verantwoordelijk is voor het doden van twee Amerikaanse diplomaten in Soedan. Pittig detail: het stadion wordt gebouwd met giften uit de Verenigde Staten.

Daarnaast wordt er ook melding gemaakt van vierentwintig verschillende sportieve evenementen, die genoemd zijn naar één of andere terrorist. Enkele voorbeelden:

· Al-Hayat Al-Jadida kondigt op 13-04-2010 een schermtoernooi van de Baladna Club (Jericho) aan, onder de auspiciën van eerste minister Fayyad. “Het zal de Shahid Abu Jihad schermkampioenschappen houden in de clublokalen van het Shahid (sic!) Yasser Arafat Center”.

· Het A-Shati Services team won het Samir Kuntar kampioenschap, dat georganiseerd werd door de Gaza Sportclubs, naar aanleiding van de 29ste verjaardag van zijn arrestatie”. (Al- Hayat Al-Jadida, 05-05-2008). Samir Kuntar is de Libanese terrorist die in 1979 een Israëlisch gezin probeert te kidnappen in hun appartement in Naharia (Noord-Israël). Dit eindigt met een regelrecht bloedbad waarbij vier Israëli’s de dood vinden. Voor de neus van een 4-jarig meisje vermoordt Kuntar haar vader. Na afloop hiervan verbrijzelt hij met ongeziene brutaliteit de schedel van het meisje, met de kolf van zijn geweer tegen een rotsblok. Hij wordt hiervoor door een Israëlische rechtbank berecht en krijgt levenslang. In juli 2008 – enkele maanden na het voetbaltoernooi – komt hij vrij in een gevangenenruil. De twee ontvoerde Israëlische soldaten, voor wie hij onder meer geruild wordt, zijn inmiddels omgebracht.

· Niet alleen de naamgeving van sportevenementen ademt een sfeer van ophemeling van de terreur uit, vaak is er ook een duidelijke politieke boodschap. Het verslag van Al-Hayat Al- Jadida (15/08/2007) over het Ziyad Da’as toernooi spreekt boekdelen: “dit toernooi herdenkt één van de moedigste strijders van de Palestijnse weerstand, die de Israëlische bezetters in koelen bloede vermoord hebben (…). Na afloop van het toernooi wordt door de organisator gezegd dat het niveau van het toernooi passend is voor de herdenking voor de moedige martelaar (…). Het moet een jaarlijks toernooi worden ter ere van de verjaardag van zijn dood”. Ziyad Da’as is een commandant van de Fatah-Tanzim terreurgroep. In 2001 is hij het brein achter een kidnapping van twee Israëli’s, die daarop vermoord werden. Hij organiseerde in 2002 de ‘Bat Mitzvah’ aanslag, waarbij zes mensen de dood vonden.

Op zomerkamp leer je heel wat bij

Er worden in de Palestijnse pers niet minder dan acht zomerkampen vermeld die genoemd zijn naar terroristen.

Naam

Wat?

Dalal Mughrabi

Dalal Mughrabi en Azmi A-Sreir (verantwoordelijk voor de aanval op het Savoy hotel in Tel-Aviv, 1975)

Het gemeentebestuur van Rafia is vandaag de gastheer voor de sluitingsceremonie van het Shahida Dalal Mughrabi zomerkamp” (PA TV) 9 augustus 2009

“Fatah kamp ter ere van en uit een diepe bewondering voor de Shahida” (=martelares) (Al-Hayat Al-Jadida) Juli 2008

De activiteiten zijn georganiseerd met de steun van het Palestijnse centrum voor de verspreiding van democratie en gemeenschapsontwikkeling (…) met teams met namen van nationale en historische personaliteiten en namen van martelaren (…) de kampactiviteiten zijn opgedragen aan de herinnering van twee martelaren, Dalal Mughrabi en Azmi A-Sreir”.

(Al-Ayyam) Juli 2008

Ayyat Al-Akhras (met haar 17 jaar de jongste vrouwelijke zelfmoordterroriste. Haar bom doodt twee Israëli’s in een supermarkt in Jeruzalem (2002)

“Vandaag beginnen de activiteiten in het tentenkamp van de Scouts, de Shahidi Zoeker”. (Al-Hayat Al-Jadida) Augustus 2002

“Dr. Ahmad Al-Yazji, minister van Jeugd en Sport, was aanwezig op de proclamatie. 150 kinderen van 9 tot 15 jaar namen deel aan het kamp. Al-Yazji bracht een groet uit aan de martelaren, de gewonden en de gevangenen”. (Al-Quds) Augustus 2003

Wafa Idris (de eerste Palestijnse vrouwelijke zelfmoordterroriste. Wafa voert haar aanslag uit voor de ingang van een schoenwinkel in hartje Jeruzalem, waarbij een man van 81 gedood wordt en meer dan 100 toevallige passanten gewond raken)

Zomerkamp voor meisjes in Qalqilya, opgericht door het algemeen bestuur voor Scoutisme binnen het ministerie van Jeugd & Sport. Het kamp stond onder toezicht van de Scouts in Qalqilya en er namen ongeveer 100 meisjes deel. Tijdens de sluitingsceremonie werd dank betuigd aan UNICEF voor de steun”. (Al-Hayat Al-Jadida) Juli 2003

Raed Karmi (hoofd van de met Fatah verbonden terreurorganisatie de Al-Aqsa Martelarenbrigade)

“Op de speelplaats van de Irta-basisschool werd het zomerkamp, waaraan meer dan100 jongens en meisjes deelnamen, met een sportieve plechtigheid afgesloten”. (Al-Hayat Al-Jadida) September 2002

Jihad Al-Amarin (grondlegger van de Al- Aqsa Martelarenbrigade en verantwoordelijk voor de moord op een groot aantal Israëli’s)

De Palestijnse Unie voor Cultuur, Wetenschap en Ontwikkeling is van plan zijn activiteiten rond de zomerkampen verder te zetten (…) Gisteren bezochten de deelnemers het huis van de martelaar Jihad Al-Amarin (…) Zijn vrouw was zeer verheugd over de publieke trouw aan haar echtgenoot en stelde dat hij een nationale missie heeft uitgevoerd”. (Al-Hayat Al-Jadida) Juli 2003

Culturele manifestaties en ceremonies en opvoedingsprojecten

De onderzoekers selecteren 24 evenementen en projecten. Het relaas van de Plechtige Proclamatie, die naar de onvermijdelijke Dalal Mughrabi wordt genoemd geeft de toon aan. Al-Hayat Al-Jadida (24-07-2008) meldt: “Een plechtigheid ter ere van de succesvolle studenten van de algemene hogeschool, onder de Auspiciën van President Abbas. Samih A-Sayfi, de regionale bestuurder en de afgevaardigde van de president wenst de studenten een schitterende toekomst (…) Hij overloopt het heroïsche leven van Shahida Dalal Mughrabi en de strijd van de Fatah beweging en de opofferingen die hiermee gepaard gaan”.

Enkel al voor de eerste helft van 2010 worden in de kranten vijf nieuwe projecten aangekondigd, met een naam van een terrorist. Als uitsmijter, een vraag gesteld in een tv-quiz voor kinderen (PA TV).

Vraag van de presentator: welke Palestijnse strijder wordt de ingenieur genoemd?

Kind: Yahya Ayyash

Presentator: correct.


Besluit

Vrede voor alle mensen in het Midden-Oosten: een topprioriteit. Wie dit tot stand brengt haalt de geschiedenisboeken en toch wil het niet lukken. De Amerikaanse president Bill Clinton deed nochtans zijn best. Onder zijn impuls werden de Oslo II akkoorden (1995) ondertekend. Die boden een algemeen kader voor een globale vredesregeling: een eigen staat voor de Palestijnen naast en in vrede levend met Israël. Het Wye River Memorandum (1998) werkte de concrete overdracht van de gebieden uit en bevatte een programma om terreurorganisaties te ontmantelen, terroristen juridisch te vervolgen en om het prediken van geweld en terreur tegen te gaan. Maar het draait anders uit en vrede lijkt verder af dan ooit. De schuld van de Israëli’s, daar is onze pers zo goed als zeker van. In het rapport van de Palestinian Media Watch blijkt nochtans dat de Palestijnse leiders schromelijk te kort schieten in de strijd tegen het terrorisme, waar ze zich nochtans door de ondertekening van de akkoorden toe verbonden hebben. Maar er is meer, dat Dat de strijd tegen terreur geen makkie is kunnen we best geloven, maar het vernoemen van de Palestijnse Autoriteit steunt terroristen als scholen, ze straten, pleinen en evenementen naar terroristen is een officiële eerbetuiging aan hen vanwege de Palestijnse Autoriteit en een erkenning van hun dadenterroristen blijft vernoemen. Een dergelijke officiële steun aan het terrorismedat is onaanvaardbaar.

Een duidelijke en onverminderde verwerping van terreur is een noodzakelijke voorwaarde voor een echte en blijvende vrede. Palestijnse leiders hebben er zich ten aanzien van de wereld toe verbonden om af te zien van geweld en terreur. En toch worden de namen van terroristen er vereeuwigd en worden zelfmoordmartelaars voorgesteld als rolmodellen voor de jeugd. Om tot een echte vrede te komen moet de Palestijnse autoriteit deze politieke koers drastisch wijzigen. Misschien kunnen onze massamedia hen hier ook eens op wijzen.