Hamas vermoordt ‘verraders’

Bij de luchtaanvallen op Gaza is ook de gevangenis getroffen waar Palestijnen vast zaten op verdenking van collaboratie met Israël. Verschillende van hen zijn vervolgens door Hamas vermoord. Het wraak nemen op ‘verraders’ uit eigen gelederen vond onder meer plaats in het Shifaziekenhuis in Gaza, waar gewonde gevangenen na het bombardement van zondag naartoe waren gebracht.

Eén van hen was de 32-jarige Saleh Hajoj, die was opgenomen op de afdeling orthopedie. Kort nadat zijn vrouw vergeefs had gevraagd hem te mogen bezoeken, werd hij door een aantal jonge mannen per brancard zijn kamer uitgedragen, ‘naar een andere afdeling’. Maar verder dan de gang kwam hij niet, blijkt uit een verslag in The International Herald Tribune. ‘Terwijl hij op de brancard lag, werd hij in de linkerkant van zijn hoofd geschoten. Aan de andere kant van zijn schedel kwam een deel van zijn hersens tevoorschijn.

Volgens de Herald was Hajoj, die gevangen zat in afwachting van een proces wegens spionage voor Israël, één van de vijf collaborateurs die in het ziekenhuis werden vermoord. De Israëlische krant Yediot Ahronot meldt daarnaast dat acht gevangenen die na het bombardement wisten te ontsnapten, door Hamasleden werden opgespoord en gedood. Volgens de onafhankelijke Palestijnse Commissie voor de Mensenrechten zaten 115 Palestijnen in de centrale gevangenis op verdenking van collaboratie.

Bron: >Het Parool