VN keurt resolutie goed voor onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

De Veiligheidsraad heeft deze nacht een VN-resolutie goedgekeurd voor een onmiddellijk staakt het vuren in de Gaza-strook. De resolutie, die werd ingediend door Groot-Brittannië, werd goedgekeurd met een meerderheid van 14 stemmen. De Verenigde Staten onthield zich bij de stemming. De resolutie onderstreept de hoogdringendheid ervan en roept op tot een onmiddellijke, duurzame en de volledige naleving van een staakt-het-vuren, dat moet leiden tot de volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit de Gazastrook. Intussen heeft de Israëlische regering deze resolutie verworpen en maakt zich klaar om de grondoperatie in Gaza nog uit te breiden.

Opmerking: in het VRT-journaal werden die voorwaarden herhaald op één uitzondering na en dat niet van de minste!: “maatregelen te treffen die moeten beletten dat Palestijnse militanten wapens binnensmokkelen in Gaza” Andermaal een toevallige vergetelheid van de VRT-verslaggevers? Kom nou…

De resolutie riep eveneens op om maatregelen te treffen die moeten beletten dat Palestijnse militanten wapens binnensmokkelen in Gaza en eist tevens de verzekering dat een onbelemmerde doorgang en distributie van hulpgoederen in Gaza wordt verleend.

alles

Advertentie

De reden waarom de VS zich bij de stemming onthielden is volgens Condoleesa Rice omdat zij nog de uitslag afwachten van een Frans-Egyptisch vredesinitiatief. Dat initiatief werd donderdag in de Syrische hoofdstad Damaskus al bij voorbaat verworpen in een gemeenschappelijke verklaring die werd afgelegd door de Palestijnse organisaties. Het Gazaconflict gaat heden haar 14de dag in. Er vielen reeds meer dan 750 slachtoffers in Gaza. Aan Israëlische zijde werden veertien personen gedood: drie burgers en 11 Israëlische soldaten.

Opnieuw Katoesjas in Beersjeba
Opnieuw Katoesjas in Beersjeba

Of Hamas ooit met een staakt-het-vuren zal instemmen valt te betwijfelen. Mohammed Nazzal verklaarde donderdag op de Syrische omroep dat de organisatie de strijd nooit zal opgeven en zal blijven vechten van huis tot huis tegen het Israëlische leger en totdat Israël is vernietigd. Om 6u30 deze ochtend explodeerden andermaal vier katoesjagranaten en om 8u54 nogmaals drie katoesjas in de omgeving van Beersjeba. Deze ochtend werden vanuit Gaza Eshkol, Sderot, Yavneh, Ashkelon en Ashdot opnieuw onder vuur genomen met Qassam raketten.

Update: In het VRT-journaal van hedenmiddag 13u00 gaf VRT reporter Rudy Vranckx toe – zichtbaar tegen zijn zin – dat er alleen al deze voormiddag meer dan 30 Qassamraketten werden afgevuurd op Zuid-Israël. Wat een verschil een paar dagen terug op VRT toen Inge Vrancken nog schaamteloos verklaarde dat er de ‘laatste dagen maar 3 à 4 raketten per dag meer werden afgevuurd’. Blijkbaar beweegt er eindelijk iets in de verslaggeving op de VRT.