Rome: actie ‘Boycot Israël’ mondt uit in puur antisemitisme

flaica01
Een groep die bekend staat voor haar jacht op neonazi’s en antisemieten, heeft afgelopen vrijdag Italië opgeroepen om de leiders van de kleine vakbond FLAICA CUB te vervolgen omdat zij een handelsboycot van Joodse zaken en winkels in Rome op gang had gebracht. De linkse vakbond Flaica Cub, die duizenden werknemers vertegenwoordigt, die voornamelijk werkzaam zijn in winkels en supermarkten, had haar leden donderdag opgeroepen tot de boycot van produkten afkomstig uit Israël om alzo te protesteren tegen Israëls offensief in Gaza. Flaica Cub riep de Romeinen op tot een boycot van specifieke handelszaken die kunnen gelinkt worden aan de Roemeinse Joodse Gemeenschap. Zo raadde de vakbond winkelende burgers aan om in hun protest, zich vooral te focussen op klederzaken en textielwinkels die traditioneel eigendom zijn en/of worden uitgebaat door de kleine Joodse gemeenschap van de hoofdstad.

Gianni Alemanno
Gianni Alemanno

De boycot actie van de vakbond kreeg snel een grimmig karakter vanaf het ogenblik dat de actie bijval kreeg van een neo-fascistische groep. Die begon prompt in Rome pamfletten te verspreidden waarop het ontslag werd geëist van Gianni Alemanno, de burgemeester van de Italiaanse hoofdstad, omdat die de boycot terecht had veroordeeld. Alemanno, een politicus van rechtse signatuur was afgelopen donderdag gaan shoppen in een klerenwinkel, eigendom van een Joodse handelaar, om zijn afkeuring voor de boycot te onderstrepen.

Shimon Samuels van het Simon Wiesenthal Centrum in Parijs sprak zijn waardering uit voor de sterke reactie van de burgemeester en reageerde verder door een brief te schrijven aan premier Berlusconi waarin hij hem verzocht om de vakbond te laten vervolgen voor het oproepen tot racisme, intimidatie, antisemitisme en andere misdaden. Samuels schreef ondermeer: “Een campagne om Italiaanse Joden te boycotten zou een duidelijke herhaling zijn van Benito Mussolini’s maatregelen”, waarmee hij refereerde naar de antisemitische wetten die werden uitgevaardigd in 1938 tijdens het fascistische regime in Italië.

De Joodse gemeenschap van Rome heeft inmiddels meegedeeld dat juridische stappen zullen worden ondernomen. Italië heeft net zoals België wetten die racisme en discriminatie verbieden. Het nieuws agentschap ANSA meldde dat de politie vrijdag in het noorden van Rome affiches en pamfletten heeft in beslag genomen waarop beledigingen tegen Joodse leiders stonden en burgemeester Alemanno ‘een beul in dienst van de Zionisten’ werd genoemd.

Giancarlo Desiderati, provinciaal secretaris van Flaica Cub, reageerde vrijdag op de beschuldigingen dat het nooit zou opgeroepen hebben om specifiek Joodse handelszaken te boycotten en dat het afziet om een lijst te verspreiden waar wel of niet te kopen.

Advertentie

Sinds Israël haar offensief in Gaza startte op 27 december 2008, zijn antisemitische daden in heel Europa verontrustend toegenomen en worden aanvallen tegen Joden en aanslagen tegen synagogen, Joodse scholen en Joodse handelszaken gemeld in Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië en helaas België. Ook in ons land hebben we al verscheidene van dit soort boycot acties gekend, met het ‘kleine’ verschil dat hier werd opgeroepen om producten te boycotten die worden geproduceerd in de zogeheten ‘bezette gebieden’.