Internationale Rode Kruis: fosforbommen niet illegaal gebruikt

logo-icrcGENEVE – Het Internationale Rode Kruisorganisatie zei dinsdag dat Israël witte fosforbommen gebruikte tijdens het offensief in de Gazastrook maar dat er geen bewijs is om te beweren dat het om een onterecht of een illegaal gebruik gaat. Het commentaar volgde op beschuldigingen van mensenrechtenorganisaties die de Joodse staat er van betichten brandbommen te gebruiken waarvan de rook bij contact doorheen de huid zou branden of verder branden tot er geen zuurstoftoevoer meer is.
Het Internationale Rode Kruis dringt er wel bij Israël op aan om extreme voorzorgen te nemen bij het gebruik van deze stof die wordt aangewend om ’s nachts doelen te verlichten of om een rookgordijn op te trekken voor aanvallen tijdens de dag, aldus Peter Herby, hoofd van de wapeneenheid van de organisatie.

“Bij sommige aanvallen in Gaza is het tamelijk duidelijk dat er fosfor werd gebruikt” zei Herby tegen het AP- persagentschap. “We hebben geen bewijs dat aantoont dat het op enige andere manier gebruikt is”. De Israëlische legerleiding had dinsdag gereageerd met de mededeling dat “het nogmaals herhaalde geen wapens te gebruiken die in strijd zijn met de internationale wetgeving terzake en dat er toezicht is op het gebruik van wapens in overeenstemming met het soort gevecht dat plaats heeft en dat men rekening houdt met de karakteristieken van de wapens”. Herby zei dat het gebruik van fosfor om een ’target’ te verlichten of om een rookgordijn te creëren toegestaan is en dat er geen bewijs is dat de Joodse staat de motivatie zou hebben om fosfor op een betwistbare manier te gebruiken zoals het in brand zetten van gebouwen of het bewust in gevaar brengen van burgers.

Klik hier als je het het originele bericht wil lezen
Maar Herby zei dat de bewijsvoering beperkt is omwille van de moeilijke toegang tot de Gazastrook. Palestijnse gezondheidsautoriteiten zeggen dat meer dan 900 mensen omkwamen en dat er 4.250 gewonden zijn sinds Israël zijn offensief inzette eind vorige maand. Human Rights Watch beschuldigde Israël van het gebruik van fosforbommen en waarschuwde voor ernstige brandhaarden en verwondingen van burgers.
White phosphorus is not considered a chemical weapon. Bij een tiental brandwondenslachtoffers zou de huid loslaten van hun gezicht en lichaam.