Benny Morris over het Vluchtelingenprobleem + update over Ilan Pappé

Benny Morris

Er is al veel inkt gevloeid over het vluchtelingenprobleem. Historicus Benny Morris is één van de bekendste onderzoekers op dat gebied. Hij vertelde als één van de eersten dat niet alle Palestijnen gevlucht waren op aansporen van Arabische landen (slechts een derde), terwijl de rest is weggelopen uit schrik voor de militaire campagne of verdreven door de Joodse troepen.

Maar protagonisten van de Palestijnse zaak halen vaak selectief passages aan van Morris, zoals hij zelf schreef in The Guardian…

Het ging in1948 over een conflict van leven of dood voor de jonge staat Israël, en als er vanuit een dorp werd geschoten op de troepen, werd wel vaker heel het dorp opgeroepen om te vertrekken, al was niet iedereen schuldig. Maar zulke zaken gebeuren in een oorlog, net zo werden honderdduizenden Joden uit Arabische landen verdreven na de oprichting van de Joodse staat.

Terug naar Morris, wat men er vaak vergeet bij te zeggen is diens conclusie. Wij laten hem zelf aan het woord, in een artikel van zijn hand in de krant ‘The Guardian

Halverwege de jaren tachtig ging ik op zoek naar de oorzaak van het vluchtelingenprobleem. In 1988 publiceerde ik The Birth of the Palestinian Refugee Problem (1947-1949). Mijn conclusie maakte vele Israëli’s boos en ondermijnde de zionistische geschiedschrijving. De meeste vluchtelingen zijn het product van de zionistische militaire actie en, in mindere mate, van de aansporingen of bevelen van Arabische leiders om te verhuizen. Israëls critici hebben zich vastgeklampt aan deze bevindingen, die de verantwoordelijkheid van Israël duidelijk in de verf stellen. Maar ze negeren wel het feit dat het vluchtelingenprobleem een rechtstreeks gevolg was van de oorlog die de Palestijnen, en in hun spoor de omliggende Arabische landen, begonnen waren.

Advertentie

Met andere woorden, hadden de Arabische landen geen oorlog gestart, dan was het vluchtelingprobleem nooit geboren.

Update 1
nog enkele passages van Morris in een ander interview

“A society that aims to kill you forces you to destroy it. When the choice is between destroying or being destroyed, it’s better to destroy.”

“You have to put things in proportion. These are small war crimes. All told, if we take all the massacres and all the executions of 1948, we come to about 800 who were killed. In comparison to the massacres that were perpetrated in Bosnia, that’s peanuts. In comparison to the massacres the Russians perpetrated against the Germans at Stalingrad, that’s chicken feed. When you take into account that there was a bloody civil war here and that we lost an entire 1 percent of the population, you find that we behaved very well.”

“The Israeli Arabs are a time bomb. Their slide into complete Palestinization has made them an emissary of the enemy that is among us. They are a potential fifth column. In both demographic and security terms they are liable to undermine the state. So that if Israel again finds itself in a situation of existential threat, as in 1948, it may be forced to act as it did then. If we are attacked by Egypt (after an Islamist revolution in Cairo) and by Syria, and chemical and biological missiles slam into our cities, and at the same time Israeli Palestinians attack us from behind, I can see an expulsion situation. It could happen. If the threat to Israel is existential, expulsion will be justified.”

Ilan Pappe
Ilan Pappé

Naar de vraag waarom wij Ilan Pappé niet opvoeren, de man heeft als historicus geen enkele credibiliteit. Hij is een gefaald politicus die geschiedenis mengt met idealisme en politiek, en dat is zeer gevaarlijk. Volgens Pappé bestaat er niet zo iets als een waar verhaal van de geschiedenis, het zijn ‘allemaal interpretaties’ van het verleden die ieder op zijn manier gebruikt om zijn eigen standpunt te rechtvaardigen. Pappé is niet alleen een historicus, hij is ook actief in het uitroepen dat Israël niet zou mogen bestaan e.d. Ook toen hij in Belgie was verkondigde hij heel wat leugens (een essay hierover binnen enkele weken op Joods Actueel trouwens).

Pappé was ook een van de mensen die  tijdens de militaire operatie in Jenin claimde dat Israel 500 burgers had vermoord. Maar toen de operatie voorbij was stuurde de VN een commissie om de zaak te onderzoeken, de commissie werd al snel ontbonden omdat het duidelijk werd dat naast 23 soldaten gesneuvelde soldaten en ‘slechts’ een 50-tal Palestijnen waarvan 40 strijders omkwamen. Enfin, van een massaslachting met 500 burgerdoden was geen sprake, toch bleef Pappé hieraan vasthouden. Volgens de man zou Israël samen met de VS de feiten hebben verdoezeld en de VN om de tuin hebben geleid of bedreigd om de conclusies van het onderzoek te beinvloeden.

Advertentie

Conspiracy Theories ten top dus.
Ilan Pappé: (bron)
Over a year has passed now, since the Israeli army invaded the refugee camp in Jenin, destroyed its houses, killed many of its inhabitants and committed one of the worst war crimes in this present Intifada, Intifada al-Aqsa. With a successful campaign of distortion and manipulation of evidence, the Israeli foreign ministry, with the help of the United States, succeeded in hiding from the world the horrors of Jenin, and even worse, in intimidating anyone daring to tell the truth about what had happened there.

Het zal spijtig genoeg niet verbazen dat Pappé een grote aanhang geniet.