’30 uur werkstraf’ voor roepen ‘Joden aan het gas’ tijdens Gaza betoging

20080209endgazasiege1388De politierechtbank heeft vrijdag de 30-jarige Ibrahim I. veroordeeld tot dertig uur werkstraf wegens het roepen van ’Joden aan het gas’. Ook werd de man tot drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

Groot nieuws? Ja en neen; ja, dit is een belangrijk signaal en neen, want het nieuws komt uit Nederland.

Samen met Ibrahim I. werd de 25-jarige Mohamed B. uit Middelburg veroordeeld tot het betalen van 400 euro boete. Beide mannen waren aanwezig bij een demonstratie op 15 januari in Utrecht. Tijdens die demonstratie werd de leus ’Hamas joden aan het gas’ geroepen. Agenten in burger zagen dat beide mannen daaraan meededen. De politierechter noemde deze leus “onnodig kwetsend en beledigend voor een hele bevolkingsgroep”. De officier van justitie betoogde dat de vrijheid van meninguiting wordt ingeperkt wanneer er dit soort kwetsende dingen worden geroepen.

Is een dergelijke veroordeling in Vlaanderen ook mogelijk? Als we op de site van het Centrum Gelijke Kansen rondspeuren lijkt het alvast van niet, vooral het artikel Gaza en België: ja aan de vrije meningsuiting, neen aan elke vorm van geweld, lijkt duidelijk. Hierin lezen we o.a.

Sommige standpunten, sommige slogans, sommige beelden kunnen schokkend zijn in de ogen van sommigen, maar we willen eraan herinneren dat de vrije meningsuiting ook slaat op meningen die kunnen schokken, verontrusten of kwetsen, zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het bij herhaling stelde.

Advertentie

Joods Actueel zal de komende dagen informeren wat onder de noemer ‘sommige’ valt en wat niet. We zullen dat doen met enkele concrete zoals o.a. “Hamas, alle Joden aan het gas”.