Barbie wordt 50 maar wie kent haar joodse achternaam?

bfBarbie kent iedereen maar niemand kent haar joodse achternaam Landler?  Ruth Landler is immers de bedenktster van deze wereldwijd bekende jarige Barbie. Landler die in de VS geboren werd kwam op het idee nadat ze gemerkt had dat haar dochtertje bij het spelen haar poppen als volwassenen behandelde en niet als baby. Zij zag het spreekwoordelijke gat in de markt ‘een vrouwenpop in plaats van een babypop’, de eerste barbie-editie werd geboren. Zij en haar echtgenoot hadden toen al een bedrijf dat ‘plastic meubelen’ vervaardigde, in de jaren vijftig was dat ook al een innovatie van jewelste.

In 1955 voerde de onderneming van Ruth, het bekende Mattel, als eerste reklame voor speelgoed op de TV en ze deden dat in tegenstelling tot andere adverteerders in kinderprogramma’s zoals de Micky Mouseclub.

Barbie werd in 1959 aan het publiek voorgesteld en in 1963 bedroeg de omzet als meer dan 20 miljoen Euro, twee jaar later was dat al verviervoudigd.

De grootste bedreiging voor de voortgang van de Barbiepop is het dalende kinderaantal in de Westerse wereld maar dat werd opgevangen met de introductie van Fulla, een barbie-uitvoering in Islamitische outfit.

Ruth zelf heeft de 50ste verjaardag van haar geesteskind niet meer meegemaakt, ze overleed in 2002.