Itzhak Perlman ontdekt de onsterfelijke liederenschat van Gebirtig

De 63-jarige Itzhak Perlman is een Israëlische violist. Hij geldt als één van de beroemdste en grootste violisten van de tweede helft van de 20e eeuw. Op vierjarige leeftijd kreeg Perlman polio waardoor hij verlamd raakte en hij genoodzaakt werd met krukken te lopen. Perlman besloot viool te gaan studeren nadat hij op de radio een muziekstuk voor viool gehoord had. Hij begon zijn studie aan de Academie voor Muziek te Jaffa en studeerde daarna nog een tijd aan de Juilliard School in New York.

Perlman speelde in de soundtrack van een aantal andere films, waaronder Schindler’s List dat een Academy Award voor de beste soundtrack won. Perlman heeft verschillende onderscheidingen gekregen, waaronder in 2003 de Kennedy Center Honors, Grammy Awards en de Grammy Lifetime Achievement Award in 2008.

Over Mordechai Gebirtig wordt   vaak gesproken als  “Der zinger fun der umgekumener yidisher mase in poyln” (vert. De zanger van de massaal omgebrachte  Poolse Joden)  De nazi’s zijn er in geslaagd om de man op straat dood te schieten maar zijn muziek blijft onsterfelijk en leeft verder in de harten van elk rechtgeaard muziekliefhebber  die het te horen krijgt .

In de clip kan je zien hoe de beroemde vioolvirtuoos en dirigent  in Krakov kennis maakt  met het onvergankelijke oeuvre  van Gebirtig.