ITF: zware sancties tegen Zweedse tennisbond en stad Malmo

Sweden Israel Protests
Tijdens de wedstrijd bestormden jonge moslimdemonstranten gewelddadig politievoertuigen

De Zweedse tennisfederatie krijgt een boete van 20.000 euro en de stad Malmo mag de volgende vijf jaar geen Davis Cup wedstrijden meer organiseren. De sancties werden getroffen nadat de bevoegde stadsdiensten besloten om de wedstrijd tegen Israël achter gesloten deuren te laten spelen (zonder supporters dus).

De internationale tennisfederatie eist bijkomend nog eens 11.250 Euro van de Zweedse tennisfederatie. De tennisbond zei dat dit extra bedrag een vergoeding is voor het geld dat ze misliepen omdat er geen inkomsten waren.

“De beslissing van het stadsbestuur van Malmo om publiek te weigeren tijdens de wedstrijden en het feit dat de Zweedse tennisfederatie het treffen achter gesloten deuren liet doorgaan, is op geen enkele manier goed te praten en volledig onaanvaardbaar”, aldus het Davis Cup comité. De internationale tennisbond (ITF) vraagt  bovendien bijkomende garanties van Zweden waaronder een geschreven verklaring dat toekomstige wedstrijden wel voor het publiek zullen toegankelijk zijn. De ITF liet ook weten dat Zweden het recht verliest om mee te beslissen waar wedstrijden gespeeld worden als ze zich in de toekomst niet aan deze afspraken houden.

Op het ogenblik van de wedstrijd waren er 1.000 politiemensen ingeschakeld en de ITF ze idat deze veiligheidsmaatregels voldoende waren om de westrijd op een normale manier, met publiek, te laten organiseren. Het kan dus niet anders dan kwaad opzet zijn volgens de Internationale Tennis Federatie. De Zweedse tennisbond wou met deze actie duidelijk haar ongenoegen uiten over de politieke situatie en de oorlog tegen Hamas.

Vorige maand kreeg ook de organisator van een tenniscup in Dubai een zware sanctie omdat die een Israelische tennisspeelster geen visa wilden geven om het land te betreden. En zo hebben een Arabische dicatuur en een ‘verlichte’ Europese staat toch nog iets gemeen… Israelhaat.

Advertentie