VS, Australië, Nederland en Canada boycotten Durban II conferentie

De Durban Conference van 2001 werd één groot antisemitisch haatfestijn tegen Israël
De Durban Conference van 2001 werd één groot antisemitisch haatfestijn tegen Israël

Update: Ook duitsland doet niet mee.
Vandaag zondag zal de Zwitserse president Hans-Rudolf Merz de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ontmoeten aan de vooravond van de Durban II Review Conferentie die maandag van start gaat in Genève. Intussen staat het vast dat de Verenigde Staten en Israël geen afgevaardigden zullen zenden naar de antiracismeconferntie Durban II die normaal gezien morgen maadag 20 april begint en eindigt op vrijdag 24 april 2009. Het staatsdepartement van Obama’s administratie heeft die beslissing heden bevestigd. Hoofdreden is het onaanvaardbaar taalgebruik over Israël, het veroordelen van slechts een staat, het woordgebruik over het Westen in het algemeen, en de inperking van de vrije meningsuiting aangaande kritiek op religie. Ter herinnering, de Durban Conference van 2001 werd één groot antisemitisch haatfestijn tegen Israël.

Robert Wood, de woordvoerder van het VS State Department, betreurt de onwil om het document grondig te herzien en aan te passen en verklaarde: “Het lijkt er nu op dat een aantal van deze resterende punten die ons blijven zorgen baren, niet [meer] zullen behandeld worden in het document dat aldus volgden week zal worden aangenomen door de conferentie. Daarom dat, met spijt in het hart, de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan de Durban herzieningsconferentie.“

Australië en Nederland hebben zich aangesloten bij de Verenigde Staten en Canada bij de boycot van de door de Verenigde Naties georganiseerde zogeheten ‘antiracismeconferentie’ Durban II die morgen van start gaat. Zij vrezen terecht dat – net zoals de voorgaande editie in 2001 – de conferentie door de ngo’s en de deelnemende [moslim]staten andermaal zal misbruikt worden om antisemitische standpunten te verkopen. “Australië heeft beslist om niet deel te nemen an de Durban Review Conference,” verklaarde Stephen Smith, de Australische Minister van Buitenlandse Zaken in een officiële regeringsverklaring vandaag zondag.

Aan de kopstukken van het uitvoerend comité te zien, wordt voor Israël het ergste gevreesd en wordt op zijn minst een heruitgave van Durban I in 2001 verwacht. In augustus 2007 werden de leden van het comité van de Durban II conferentie aangesteld. Libië werd aangeduid als voorzitter van het voorbereidend comité, Cuba zal erover rapporteren en Iran is uitvoerend lid. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navanethem Pillay (Zuid-Afrika), zal de conferentie voorzitten.

President Ahmadinejad is het enige staatshoofd dat de Durban II conferentie zal bijwonen en de conferentie zal toespreken op dinsdag 21 april a.s. De president, die het antisemitisme in Iran tot een staatsideologie heeft verheven, staat bekend als een berucht ontkenner van de Holocaust en beloofde bij herhaling dat ‘Israël van de kaart zal verdwijnen‘. Hiertoe heeft hij een nucleair programma ontwikkeld om atoomwapens te produceren, onder het mom van kernenergie voor burgerbehoeften. (niet genoeg olie misschien?) Danny Ayalon, Israëls afgevaardigd minister voor buitenlandse zaken, noemt de geplande ontmoeting tussen de presidenten van Zwitserland en Iran ‘pathetisch’. “We zijn verrast door deze ontmoeting. Dit beschadigt hem [president Merz] en Zwitserland meer dan iets anders,” zei Minister Ayalon.

Advertentie

Artikel via: Brabosh