Bekende uitgeverij Artscroll krijgt concurrent

siddurTot nu toe had ArtScroll vrijwel een monopolie voor het uitgeven van de Engelstalige versie’s van o.a. Joodse gebedsboeken. Hier dreigt verandering in te komen met de uitgave van de ‘Koren Siddur’. Meerdere moderne orthodoxe synagogen in Amerika en Canada hebben deze siddoer al gekocht.
In tegenstelling tot de ArtScroll Siddur, staan in deze ‘Koren Siddur’ ook gebeden in voor de Israëlische staat en ook voor de Israëlische soldaten. Een speciale editie van de ArtScroll siddoer bevatte ook al een gebed voor de staat Israël. De uitgeverij vindt dat ArtScroll niet genoeg moderne orthodoxe figuren citeert. ArtScroll heeft op deze opmerking gereageerd en liet weten dat het niet belangrijk is om zo veel mogelijk namen te noemen maar wel om de aangeboden tekst te verduidelijken.

Er bestaat ook een Nederlandstalige editie van de siddoer. Deze siddoer (gebedenboek) bevat eveneens de gebeden voor iedere dag, voor sjabbat en voor de feestdagen. Het wordt standaard gebruikt in de Nederlandse synagogen, maar ook thuis is dit het meest gebruikte gebedenboek. Bevat tevens de belangrijkste berachot (lofzeggingen), de Pirké Awot (Spreuken der Vaderen; wijze morele gedachten uit de tijd van de Misjna-geleerden) en tal van andere gebeden. Het werk is voorzien van een beknopte wegwijzer voor sjabbat en de feestdagen en bevat een uitstekende inleiding over de betekenis van het begrip tefilla – gebed van de hand van D. Hausdorff. Deze sidoer is te koop via de website van Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap voor de prijs van 20 euro.
R.A./G.J.