(Luister) Australische negationist F Toben krijgt celstraf

soortzoektsoort
Negationisten zoeken elkaar op in Teheran

Australiër Fredrick Toben, 65, werd veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 3 maanden. Na de veroordeling bleef Toben weliswaar op vrije voeten, omdat de rechter hem 2 weken gaf om in hoger beroep te gaan. Hij werd aangeklaagd wegens het publiceren van antisemitisch materiaal op zijn website. Voor dit feit werd Toben al eerder veroordeeld. Zo ontkende hij in 2002 het bestaan van de Holocaust en van de gaskamers. Hij stelde ook de intelligentie van het Joodse volk in vraag, omdat ze het gedachtengoed van Holocaustontkenners betwisten. Jeremy Jones, die aanvankelijk voor  de Joodse organisaties de klacht neerlegde zei in een reactie op de openbare Australische radio  tevreden te zijn met de duidelijke  uitspraak[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/05/tb.mp3]

Toben ziet deze veroordeling als een aanval op vrije meningsuiting. In 1999 werd hij reeds veroordeeld tot 7 maanden gevangenisstraf. In 2006 woonde hij een conferentie bij van de Iraanse president Ahmadinejad, waar een debat gevoerd werd over het al dan niet plaatsvinden van de Shoa. Volgens Toben waren de gaskamers in Auschwitz te klein op de massamoord uit te voeren, en zouden ‘slechts’ zo’n tweeduizend mensen zijn omgebracht in het kamp. Onderzoekers hebben het aantal doden in Auschwitz, tijdens WOII, geschat op 1.1 à 1.5 miljoen.

R.A.