Antisemitisme en racisme in Antwerps onthaalgezin Kind & Gezin

antisemitism_europeanIn ‘Terzake’ was op maandagavond 7 september een reportage te zien over een onthaalgezin uit Antwerpen dat in de woonkamer een portret van Adolf Hitler aan de muur heeft hangen en in de boekenkast een uitgebreide collectie nazilectuur heeft staan. De vrouw heeft niet alleen een portret van Afdolf Hitler in huis, ze heeft er ook een mening over: “Zijn visies waren fenomenaal.” Volgens haar hebben we vandaag “hetzelfde probleem” met islamieten als de Duitsers in de jaren 30 met de joden. “Er moet hier iets gaan gebeuren, want wij raken verstikt”, weet ze nog

Een reporter van ‘Terzake’ gaf zich uit voor een vader die opvang zoekt voor zijn dochtertje en regelde een afspraak om een kijkje te komen nemen.

Bekijk de reportage hier.

foto vrt
foto vrt

Woordvoerster Leen Du Bois van Kind & Gezin liet in de studio weten dat er een nieuwe inspectie zal plaatsvinden. Volgens haar gaat het hier over een groter maatschappelijk probleem en is het ook niet zo duidelijk wanneer discriminatie begint. Voor Kind & Gezin moet de “psychische en fysische integriteit van kinderen” gewaarborgd blijven.

“Als er een probleem is in de opvang is het zo dat de inspectie terug zal langsgaan om te kijken hoe de situatie daar is en op basis van hun vaststellingen zullen we bij Kind & Gezin een beslissing nemen”, zegt Du Bois nog. Het intrekken van de erkenning van de onthaalmoeder noemt ze “een mogelijkheid”.