Auschwitz ‘Arbeit Macht Frei’ opschrift teruggevonen

Arbeit Macht Frei Brabosh.com

De Poolse politie heeft het beruchte ‘welkombord’ “Arbeit Macht Frei” teruggevonden, dat vrijdagochtend 18 december 2009 gestolen werd boven de inkompoort van het voormalige nazi concentratiekamp van Auschwitz. Na een intensieve speurtocht van drie dagen heeft de Poolse politie drie verdachten gearresteerd. Het bord werd in drie stukken gezaagd teruggevonden.

Katarzyna Padlo, de woordvoerder van de Poolse politie deelde afgelopen nacht mee aan The Associated Press dat het bord zondagnacht werd teruggevonden in het noorden van Polen, een heel eind weg van het zuidelijk gelegen Poolse stadje Oświęcim waar het Auschwitzmuseum gelegen is en waar het bord vrijdagochtend werd ontvreemd. Padlo vertelde de pers dat het vijf mannen heeft gearresteerd tussen 25 en 39 jaar oud en hen voor verhoor heeft meegenomen naar Krakau, waar het regionaal bestuur is gevestigd waaronder het gebied valt waar ook het Auschwitzmuseum is gevestigd. Eerder had de Poolse regering de beloning voor tips die kunnen leiden naar de daders van de roof verhoogd tot 27.125 euro.


Eerder bericht:

Wetgevers, ambtenaren en Holocaust-overlevenden hebben hun diepe afschuw en verontwaardiging geuit naar aanleiding van de diefstal op vrijdagochtend 18 december 2009 van het ijzeren bord boven de poort van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz I (het basiskamp) met het cynische opschrift “Arbeit Macht Frei” – Duits voor ‘Arbeid maakt vrij’. Politie woordvoerster Katarzyna Padlo zei dat de politie gelooft dat het bord werd gestolen tussen 3u30 en 5 uur vrijdagochtend, toen museum bewakers opmerkten dat het was verdwenen en de politie waarschuwden.

Advertentie

Adlo zei ook dat het ijzeren opschrift, dat de ingangspoort overspant aan de hoofdingang van het voormalige nazi-vernietigingskamp in het zuiden van Polen, werd verwijderd door het los te schroeven aan de ene kant en los te trekken aan de andere. De Poolse politie heeft 50 speurders met speurhonden ingezet om het terrein van Auschwitz af te zoeken, waar de barakken, wachttorens en de ruïnes van de gaskamers nog steeds staan als bewijs van de wreedheden toegebracht door nazi-Duitsland aan de Europese Joden. De politie bekijkt de beelden van de bewakingscamera’s van Auschwitz om te zien of de diefstal werd opgenomen.

In Kopenhagen had de Israëlische president Shimon Peres een ontmoeting met de Poolse premier Donald Tusk, en vertelde hem dat Israëlische burgers en Joden over de hele wereld “diep geschokt” zijn door het incident. “De staat Israël en het gehele Joodse volk vragen u de nodige stappen ondernemen om de criminelen op te pakken en het teken terug te brengen naar zijn plaats”, zei Peres. “Het bord heeft een extreem diepe historische betekenis voor het Joodse volk en voor de gehele wereld en het dient als een herdenkingsmonument voor de meer dan 1 miljoen Joden die vermoord werden in het kamp.”

P 0256 [800x600]Tusk zei Peres dat hij “er zeker van kan zijn dat wij alles doen om de criminelen te vangen. Sinds deze ochtend heb ik de Minister voor Openbare Veiligheid, die verantwoordelijk is voor de politie en de speciale veiligheidstroepen in Polen, instructies gegeven om van deze kwestie hun topprioriteit te maken.” De Poolse vertelde premier Peres dat “de diefstal van het teken zeer ernstig is en net zo pijnlijk is voor ons als voor u.” De Poolse president Lech Kaczynski zei inmiddels dat hij “geschokt en verontwaardigd” is door de diefstal van het “wereldbekende symbool van het cynisme en wreedheid van de nazi’s.” Hij riep alle Polen op om te helpen bij de zoektocht.

Auschwitz Museum woordvoerder Jaroslaw Mensfelt zei dat de dieven het bord 300 meter naar een opening in een prikkeldraad gat in een betonnen muur hebben gesleept. Die opening was met opzet daar gelaten om een populieren boom die teruggaat tot de tijd van de oorlog te bewaren. De speurhond leidde de politie naar een plek buiten de muur waar het teken een afdruk achterliet in de vers gevallen sneeuw, daarna langsheen een weg waarna het teken leek te zijn opgeladen in een vluchtwagen. Een exacte replica van het bord, dat gemaakt werd toen het oorspronkelijke bord enkele jaren terug werd gerestaureerd, werd snel op de plaats van het origineel gehangen. Padlo zei dat de politie een beloning van 5000-zloty (= 1.200 euro) heeft uitgeloofd voor elke tip uit het publiek die tot de arrestatie van de dieven kan leiden.

Lees het vervolg van dit artikel op de website van brabosh