De Standaard Online schrapt reactieforums na anti-Israël cyberaanvallen

DS-webDe onlineredactie van de krant De Standaard zag zich vorige week verplicht de reactiemogelijkheden op haar website fel in te perken na een goed georchestreerde campagne van anti-Israël activisten. “Op berichten over het Jodendom, de Holocaust en Israël verschenen steevast een heleboel uitspraken die niet meer door de beugel konden”, aldus Dominique Deckmyn chef van De Standaard Online. Het ging om valse beschuldigingen tegenover Israël, laster, scheldpartijen en zelfs onverbloemd antisemitische opmerkingen. Ook werd op het forum gebruikgemaakt van fictieve namen zoals Ben Goerion of namen van bestaande Joodse Antwerpenaren. “Wij nemen dit zeer ernstig op”, aldus nog Deckmyn.

In een brief aan een Joods Actueel lezer die tegen deze gang van zaken protesteerde, reageerde ook hoofdredacteur Bart Sturtewagen: “Wij zijn ons van deze treurige problematiek bewust. Onze hoop dat het forum zelfregulerend zou zijn, is helaas ijdel gebleken. Wij plannen op korte termijn een forse bijsturing, met minder, maar beter gecontroleerde fora. Hopelijk doet dat de kwaliteit van de reacties stijgen”.

Volgens ons eigen onderzoek blijkt het duidelijk om een goed georchestreerde campagne te gaan. Plots zag je dat tussen 2 en 4 uur in de ochtend een heleboel reacties verschenen die dan ook nog in een zeer korte tijdspanne honderden stemmen kregen. Hoe meer stemmen een reactie krijgt, hoe hoger het prijkt op het reactiebord.

De Standaard vermoedt dat een kleine groep mensen, die weten hoe het systeem handig te omzeilen, aan de basis ligt van deze cyberaanval. Dominique Deckmyn: “De eerste stap was het afsluiten van alle reactiemogelijkheden op artikels over Israël, het Jodendom en de Shoah. Maar dat heeft niet lang een effect gehad. We merken nu op dat het probleem zich gewoon verplaatst naar andere artikels over Iran bijvoorbeeld. Ook deze artikels, die helemaal niets te maken hebben met Israël worden gebruikt om de Joodse staat te stigmatiseren en te demoniseren”.

De krant gaat nu stelselmatig alle gebruikers die het systeem misbruiken bannen en extra controles inbouwen. Totnogtoe waren de reacties niet gemodereerd, mogelijk zal daar nu verandering in komen en zal elke reactie door een journalist gecontroleerd worden. Dat vergt een hele inspanning waarvoor ook extra personeel moet worden ingezet. Op andere websites, zoals die van de BBC en Het Laatste Nieuws is dit al langer het geval. Maar ook daar glippen antisemitische reacties steeds vaker door de mazen van het net.

Advertentie

Het spijtige aan deze zaak is dat door het afsluiten van de reactiemogelijkheden geen enkele kritische opmerkingen aan het adres van Israël nog gepost kan worden op de website van De Standaard. En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, want zoals elke democratie mag Israël met gefundeerde kritiek geconfronteerd worden.

In mei van verleden jaar zei Jozef De Witte van het Centrum Gelijke Kansen al tegen Joods Actueel dat hij zich “grote zorgen maakte om het stijgend antisemitisme op het internet”. Daarom werd er ook een studie besteld over dit recent fenomeen. De conclusies van deze studie zouden binnen enkele maanden worden vrijgegeven.

In maart 2008 al startte het Centrum Gelijke Kansen een campagne tegen cyberhate, De klemtoon van de campagne werd vooral gelegd op de individuele verantwoordelijkheid van elke internetgebruiker om zelf te reageren op hatelijkheden. Dit bleek immers de meest effectieve manier om zulke praktijken in te dammen. Ook in dit geval van gecoördineerde reacties op De Standaard waren het individuele gebruikers die de redactie op de hoogte brachten.

Enkele voorbeelden van de reacties op het Forum van De Standaard  :

(spellingsfouten behouden)

– De Palestijnen worden systematisch uitgemoord en verdreven uit hun dorpen, onderdrukt en gemarteld. En de hele wereld kijkt toe, omdat we een fabeltje verweten werden en we ons ‘schuldig’ zouden moeten voelen door een onderdrukker, bezetter en beul.
Het ‘Übermensch’ gevoel van Israëlis moet uitgeroeid worden…

– Zijn er eigenlijk niet veel meer overeenkomsten tussen het Zionistische regime en het Nazistische regime? Beide zijn ronduit racistisch, gieten de ongelijkheid van burgers in wetten, voeren deportaties uit, standrechterlijke executies, ontzien geen kinderen, …

– Ik vind laag om het VB nu af te schilderen als te rechts voor de Joden. Als er nu één volk te rechts is, zijn het wel de Joden. De praktijken die ze van de Duitsers hebben geleerd, passen ze nu vrolijk toe op de Palestijnen, gaskamers uitgezonderd.

Advertentie

– Een Holocaust voor de Palestijnen die niet moet onderdoen voor die van de joden zelf.

– Wat verwacht je van een volk die zich het uitverkoren ras noemt. Superieur boven elke schepsel.

– De Falangisten waren Libanese huurlingen op de loonlijst van Israël. Op bevel van Ariël Sharon hebben de Israëlies Sabra & Shatila omsingeld en hermetisch afgesloten om vervolgens de Falangisten toegang te verlenen tot deze vluchtelingenkampen. Het excuus ‘het waren Libanesen ‘ is een beetje doorzichtig. Is Treblinka etc. waren het ook Oekraïners die het vuile werk opknapten.

– Israël, heeft het meest gesofistikeerd leger ter wereld (betaald door de VS). ’tja, Hitler en de zigeuners, history repeats

– mensen zijn vreemd… het zionistische Israel , of eerder het ‘nazionistische’ israel moet eens 65 jaar terug kijken in de tijd hoe kunnen zij dit andere mensen aandoen na zelf zo geleden te hebben? ze zijn zelf niet beter als de Duitsers indertijd…

– Voor mij is het duidelijk. al jaren. Israël is na de 2e wereldoorlog één van de grootste, zoniet de grootste, misdadiger tegen de menselijkheid, evenals oorlogsmisdadiger. Zullen we de verantwoordelijken ooit voor een rechtbank zien verschijnen? Nuremberg, deel 2. Ik ben voor.