Receptie voor Israëlische onafhankelijkheidsdag

In de prachtige Concert Noble zaal in het hartje Brussel arriveerden gisteren, dinsdag 28 april, rond het middaguur de genodigden voor de jaarlijkse receptie ter gelegenheid van de 62ste onafhankelijkheidsdag van Israël. Die werd aangeboden door Tamar Samash, de Israëlische ambassadeur in ons land.

De receptie was daarmee een week later dan de eigenlijke onafhankelijheidsdag maar dat had volgens een woordvoerder van de ambassade alles te maken met het reces van het Europarlement waardoor tal van Europarlementariers toen in het buitenland waren. Die waren nu duidelijk wel aanwezig op de bijzonder feestelijke bijeenkomst maar in tegenstelling tot vorige jaren waren er beduidend minder personaliteiten uit onze nationale politiek aanwezig. De verklaring daarvoor was niet ver te zoeken gezien de politieke hyperactiviteit naar aanleiding van de val van de regering Leterme II.  De grote delegatie Open VLD’ers, vooral uit Antwerpen, was wel merkbaar. In totaal waren er een 500 tal genodigden.

Voor het gebouw waren de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen en de genodigden konden enkel na grondige dubbelcontrole via een metaaldetector de zaal betreden.

Ambassadeur Tamar Samash
De Israëlische ambassadeur hield er aan om alle genodigden persoonlijk te begroeten bij het betreden van de feestlocatie, onder hen talrijke diplomaten, Europese topambtenaren en bekende joodse en niet-Joodse personaliteiten uit het bedrijfsleven; de academische wereld en alle geledingen van de Belgische maatschappelijke leven. Onder hen Howard Gutman (VS ambassadeur), Paul Ambach (Boogieboy) prof. Boudewijn Bouckaert (LDD), mevrouw Kouky Froman (Joods Forum), baron prof. Julien Klener (Consistorie), David Susskind (CCLJ), Annick De Ridder (OpenVLD) en Ludo Van Campenhout (OpenVLD).

De sfeer was feestelijk en de vele oude en jongere vrienden van Israël genoten duidelijk van elkaars gezelschap en bleven urenlang aanwezig op de receptie, de verrukkelijke hapjes die zo overvloedig werden geserveerd dat een lunch overbodig werd waren daaraan niet vreemd.