Man gekleed als Orthodoxe Jood zorgt voor paniek bij Nederlandse dodenherdenking

De man die paniek zaaide tijdens de Dodenherdenking op de Dam, is een 39-jarige Amsterdammer die bekend is bij de politie voor drugsgebruik en andere criminele feiten.

Hij leek in eerste instantie eruit te zien als een orthodoxe, chassidhe Jood, aldus politiebronnen. Of de man orthodox Joods is valt te betwijfelen. Er wonen namelijk bijna geen chassidische Joden in Amsterdam, aldus Rabbijn Evers van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Ook het feit dat de man een drugsverleden heeft maakt de kans dat het om een orthodoxe Joods gaat bijzonder klein. Want de chassidsche gemeenschap is een kleine groep waar iedereen elkaar kent, en de beschrijving van de man klopt niet met wie in deze gemeenschap gekend is.

Een man verklaarde aan de NOS “Ik kijk achterom en zie een orthodoxe Jood. Met een hoed op, een baard en van die lange bakkebaarden. Hij heeft een lange zwarte jas aan en praat een beetje tegen zichzelf. Mensen zeggen: ‘Ssst’. En dan is de man ook stil, een tijdje. Totdat hij naast me staat. Hij lacht ook een beetje.” Volgens Brill is de man dronken en in de war.
Dan helt de man achterover. “En hij gilt heel hard. Iedereen kijkt naar ‘m, iedereen is in paniek. Mensen beginnen te gillen en rennen weg. In een impuls duw ik ‘m naar beneden. Hij valt om. Twee, drie mannen springen op ‘m af.” “Binnen tien seconden is er politie bij. Iedereen rent weg. Er is een ontzettende drukte, tot vijf seconden later, een grote ruimte, waarbij iedereen weg is.”

Commissaris Welten: “De man begon hardop te prevelen, dat ging over in zeer langdurig geschreeuw. Het was onbegrijpelijk wat hij zei, maar het ging door merg en been. Toen hij zijn handen had opgeheven, kwam meteen politie – ook in burger – op hem af. Door zijn geprevel en geschreeuw ontstond paniek onder de omstanders en werd er ‘Bom, bom, vlucht’ geroepen. Honderden bezoekers begonnen te rennen; in het gedrang vielen zo’n vijftig gewonden. Een man in het publiek liet van schrik zijn koffer vallen: dat veroorzaakte nog meer paniek. De man én koffer werden ingerekend: hij bleek niets met het incident te maken te hebben en in de koffer zaten alleen persoonlijke bezittingen.”

Advertentie

Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Van Stralen: “De verdachte is aangehouden op grond van verdenking van verstoring van de openbare orde.” Voor dat feit kan hij slechts zes uur worden vastgehouden. Omdat hij een verwarde indruk maakt, komt er een psychiater aan te pas. Van Stralen: “Dan kan een langere vrijheidsbeneming worden ingezet.” Er waren extra maatregelen genomen om het op de Dam veilig te houden. Volgens Welten is het nog te vroeg om te zeggen dat die onvoldoende waren: de man was immers al binnen een paar seconden ingerekend, ‘zoveel politiemensen waren er op de Dam”.