Gek die dodenherdenking verstoorde ‘zeker geen Jood’

Orthodoxe Jood (archief foto)

De man die eergisteren de dodenherdenking in Amsterdam verstoorde is geen jood, maar verkleedde zich wel al langer als orthodoxe gelovige met baard en pijpenkrullen. Mogelijk lag een ruzie met een lokale handelaar aan de basis van de actie van de 39-jarige Amsterdammer, aldus de krant Het Laatste Nieuws.

De man leidt blijkbaar een zwervend bestaan en zit dagelijks op een bankje pintjes te drinken op ‘Het Spui’, een plein in Amsterdam. Dinsdagavond was hij daar weggejaagd door een handelaar wiens zaak vlakbij de bank is.

“De rabbijn – zo noemen we hem sinds hij zich enkele jaren geleden begon te verkleden als jood – was daardoor erg van streek”, zei een buurtbewoner nog tegen HLN. “De stoppen sloegen door, hij wou een steen door het raam van het café gooien. Uiteindelijk kon hij gekalmeerd worden. Hij dronk iets en verdween. Maar een half uur later hoorden we wat er loos was op de herdenking en wisten we dat hij het was.”

Over zijn identiteit kunnen ze ook op Het Spui weinig vertellen. “Hij is zeker geen jood, hij kleedt zich alleen zo. Het is een verward iemand. Echt kwaad deed hij hier niemand hoor, maar hij had wel een strafblad voor diefstal en geweld.”