Nederland: Cultureel Joods festival Limmoed unicum binnen en buiten Joodse wereld

Sprekers die betalen om een lezing te mogen geven? Deelnemers die meehelpen met de organisatie? Bij Joods cultureel festival Limmoed gebeurt het, 23 en 24 mei in Diemen, Hogeschool INHolland.

Limmoed, Hebreeuws voor ‘leren’,  is uniek in opzet binnen en buiten de Joodse wereld. Het festival wordt uitsluitend georganiseerd door vrijwilligers – veelal naast een fulltime baan. Met als uitgangspunt ‘wie is wijs, degene die van iedereen leert’, stimuleert Limmoed betrokkenheid. Iedereen die zich inschrijft, krijgt de kans om zelf een sessie op Limmoed te verzorgen. Limmoed staat open voor iedereen die wil groeien op zijn Joodse pad. De organisatie is onafhankelijk en bewust niet gebonden aan een Joods-religieuze stroming.

Op 23 mei is er een culturele avond met spetterende optredens van de Engelse band Shir (Jiddisch, Ladino, klezmer, Hebreeuws) en Avraham Tal (Israelische pop-rock-reggae), een doorlopend filmprogramma, vele culturele parallelsessies en meer.

Op 24 mei is er elk uur keuze uit vijftien tot twintig parallelle sessies. Hoe men de Joodse identiteit ook invult, op Limmoed is alles te vinden van Torah studie tot theater, van politiek debat tot dansworkshop.  De sessies worden vrijwillig gegeven door deelnemers aan het festival. Zij krijgen dus niet alleen geen geld voor hun inspanningen, ze betalen zelfs net als alle anderen om aan Limmoed deel te nemen.

Limmoed wil binnen alle segmenten van Joods Nederland bouwen aan een Joodse toekomst. Maar ook buiten de Joodse wereld is de diverse, inclusieve, participatieve opzet van Limmoed uitzonderlijk.

Advertentie

Limmoed Nederland 2010
23 en 24 mei, Hogeschool INHolland, Diemen
www.limmoed.nl