Reactie’s Brusselse politici Sven Gatz en Luckas Vandertaelen

Sven Gatz, fractieleider van Open VLD in het Vlaams parlement noemt de  gebeurtenissen tijdens de anti-Dexiabetoging misbruik van het recht op betogen en aanzetten tot haat.

In een gesprek met onze redactie binnenland  zei  de Brusselse politicus : “Ik vind het belangrijk dat het democratisch debat over het al dan niet opportune karakter van de nederzettingpolitiek in Israël blijft verder gaan. Dat is een belangrijk politiek onderwerp  en het is voor iedereen in België een recht om daar tegen of tegen de betrokkenheid van een Belgische bank te betogen. Maar het kan niet dat men vervolgens  van zijn recht om te betogen misbruik maakt om te beledigen, te kwetsen en eigenlijk om zelfs aan te zetten tot haat. Dat men demonstreert  tegen eender wat is volstrekt oorbaar maar dat men dat aangrijpt om een groep te diaboliseren dat kan ik absoluut niet aanvaarden. Dat is met vuur spelen in onze Belgische samenleving, ook in de Brusselse  en Antwerpse gemeenschap  waar verschillende bevolkingsgroepen geacht worden vreedzaam samen te leven. Ik vind dit totaal aanvaardbaar, er zijn bepaalde grenzen om anderen te kwetsen die men niet overschrijdt. Hier heeft men de grens willens en weten overschreden en dat is zeer gevaarlijk”.

Misselijk

Vlaams parlementslid Luckas Vandertaelen(Groen!) van zijn kant noemt in een reactie aan Joods Actueel de Brusselse anti-Dexiabetoging van vorige week, waarbij geënsceneerd werd dat Joden bloed van Palestijnen drinken, “misselijkmakend”.

De Brusselse politicus zei verder dat hij het gevoel heeft dat de manier waarop betoogd werd “verdacht was” en dit volgens hem verder gaat dan een gezonde kritiek op Israël:”Het teruggrijpen naar een symboliek die de wortel is van het antisemitisme dient sterk veroordeeld te worden.

Advertentie

“Het was net hetzelfde met de betogingen tegen de oorlog in Gaza, waar dan vergelijkingen gemaakt werden met Auschwitz. Dan weet je meteen dat dit niet kan omdat het er zodanig over is zodat men ook de kritiek niet meer kan aanvaarden. Dit maakt in feite het democratisch debat onmogelijk.”
[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/05/vandertaelen.mp3]