Manifestanten waren klaar/ bereid om gedood te worden

Een groep van 40 Turkse hardcore-jihadisten aan boord van de ‘Mavi Marmara’ was verantwoordelijk voor het geweld dat tot negen doden en tientallen gewonden heeft geleid. Dat zegt de Israëlische regering nadat Turkse kranten meldden dat drie van de vier Turken die werden gedood hun bereidheid om martelaar (shahid) te worden hadden geuit.

Ali Haider Banjinin (39) uit Koerdistan, Ibrahim Bilgen (61) en een derde Turkse slachtoffer, Ali Akbar Yertilmis, gaven voor hun vertrek te kennen dat ze “ervan droomden martelaar te worden.” Dat zeggen vrienden en familieleden.

Verder werden de Nederlanders Amin Abou Rashed (43) en Anne de Jong (29) aangehouden. Abou Rashed zou een lokale Hamas-leider zijn, die op de website van de Moslimbroederschap wordt aangeduid als een van de organisatoren van de vloot. De Nederlandse inlichtingendiensten volgen dan ook reeds lang de activiteiten van Abou Rashed, die samenwerkte met de al-Aqsa Foundation, een organisatie die ervan wordt verdacht zogenaamd ‘geld voor liefdadigheid’ naar Hamas door te sluizen.

“Ongeveer 40 mensen aan boord waren jihadisten die geweld wilden plegen,” zegt een regeringsfunctionaris. “Ze wilden aanvallen, doden en gedood worden.” Op de boot bevonden zich meer dan 600 passagiers, van wie de helft Turken.

Diplomaten zeggen dat de IHH door verschillende veiligheids- en inlichtingendiensten in de gaten wordt gehouden wegens mogelijke banden met terroristische groeperingen. Maar het wordt evengoed gezien als een legitieme liefdadigheidsinstelling die goed werk levert voor islamitische belangen.

Advertentie

Greta Berlin van de Free Gaza Movement, de beweging die blij is met de medewerking van de IHH, verwerpt de beschuldigingen aan het adres van de IHH. Ze zegt dat “elke persoon op de boot een gewone burger was.”

Omar Faruk Korkmaz van de Turkse humanitaire organisatie IHH ontkent dat zijn organisatie banden heeft met Al-Qaida, en vindt daarvoor een bewijs in het feit dat Israël niemand langer heeft aangehouden.

Maar de beslissing om de aangehouden activisten vrij te laten was een politiek besluit volgens Giora Eiland, voormalig hoofd van de Nationale Israëlische Veiligheidsraad: “Israël liet hen gaan wegens de enorme internationale druk, niet alleen van de Turken, maar ook van Europese regeringen. De sterfgevallen zijn spijtig genoeg een rechtstreeks gevolg van de brutaliteit van mensen die men absoluut geen vredesactivisten kan noemen.”

Sam van Rooy

bronnen: the Guardian – Ynetnews – Haberturk

bronnen: the Guardian – Ynetnews – Haberturk