Egypte probeert huwelijken met Israëliërs aan banden te leggen

Egypte heeft met Israël een vredesakkoord gesloten in 1979, maar meer dan een koude vrede is het nooit geweest. Volgend verhaal toont dit nog eens zeer goed aan.

CAIRO – De hoogste administratieve rechtbank in Egypte heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken verplicht het staatsburgerschap van Egyptenaren die getrouwd zijn met Israëlische vrouwen op te zeggen.

De rechtbank zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken elk huwelijk apart moet voorleggen aan het kabinet. Het kabinet zal dan beslissen of de Egyptenaar al dan niet zijn staatsburgerschap verliest, ermee rekening houdend of de man met een Israëlische Arabier of met een Jood is getrouwd.

De advocaat die de zaak initieel aanbracht bij de rechtbank, Nabih el-Wahsh, vierde de uitspraak: “Het is ter bescherming van de Egyptische jeugd en de nationale veiligheid van Egypte.”

De overheid heeft geen cijfers vrijgegeven van Egyptenaren die getrouwd zijn met Israëlische vrouwen, maar het aantal zou ergens rond de 30 000 liggen.

Advertentie

Israëlische functionarissen zeiden dat ze geen commentaar hadden op deze beslissing.

In 2005 vaardigde de voormalige grootmoefti Nasr Farid Wasel een fatwa uit die bepaalde dat islamitische Egyptenaren niet mogen trouwen met Israëlische onderdanen, “of het nu Arabieren, moslims of christenen zijn.” Joodse Israëliërs werden in de fatwa niet vermeld.

Mohammed Sayyed Tantawi, de Grand Sheik van Cairo’s Al-Azhar, de belangrijkste instelling van de soennitische islam en tevens de oudste universiteit, heeft gezegd dat “een huwelijk tussen een Egyptische man en een Israëlische vrouw niet door de religie verboden is,” maar dat “de overheid het recht heeft om de man zijn staatsburgerschap te ontnemen voor een huwelijk met een vrouw uit ‘een staat die de vijand belichaamt’.”

Vertaald door Sam van Rooy uit The Jerusalem Post