CIDI Nederland doet aangifte tegen neo-nazi twitteraar

Het Nederlandse CIDI heeft vorige week woensdag aangifte gedaan tegen een twitteraar die bij herhaling beledigende en haat zaaiende uitspraken over Joden heeft rondgestuurd. De gebruiker van de microblogservice tweette uitspraken als: “Kill all Jews. #siegheil”, “reden waarom het Joodse volk tot de laatste man vergast moet worden”, “we gaan die kankerflikkers van de aardbodem wissen!” en: “Als de Fuhrer nou zijn werk had afgemaakt was dit niet gebeurd. #siegheil”.

Nadat andere gebruikers hem hierop aanspraken, reageerde hij met: “Ik blijf bij m’n mening: Joden zijn tuig.” Hij voorzag zijn haattweets bovendien van hashtags, een soort inhoudsindexatie. Daardoor werden ze niet alleen naar zijn eigen volgers verspreid, maar bovendien naar iedereen die zocht naar die onderwerpen.

De twitteraar gebruikte behalve #siegheil ook de nazicodes 18/88. 88 staat voor tweemaal de 8ste letter van het alfabet, H, en wordt gebruikt voor Heil Hitler; de 1 en de 8, ook gevoerd door de neonazistische terreurorganisatie Combat 18, staan voor de eerste en achtste letter van het alfabet, dus AH, Adolf Hitler.

Voor zover bekend is dit de eerste aangifte naar aanleiding van tweets in Nederland. Wel kregen de spelers van het Nederlands WK-elftal vandaag een twitterverbod nadat middenvelder Eljero Elia een scheldwoord tegen Marokkanen had getweet.

Bron: CIDI.nl