Vlaamse Gaza-activisten Neefs en Deknopper mogelijk persona non grata in de VS

Meerdere leden van het Amerikaanse Congres hebben in Washington het State Departement opgeroepen om een onderzoek te voeren naar alle passagiers aan boord van de schepen van het Gaza flottielje. Volgens de congresleden dient dat te gebeuren op het ogenblik dat één van deze mensen naar de Verenigde Staten willen reizen.

Aanleiding is het plan dat een aantal activisten heeft opgevat om een reeks lezingen te houden in de VS in de komende weken. “Het IHH, de organisator van de Gazavloot staat reeds lang te boek omwille van zijn nauwe contacten met terreurorganisaties, Hamas en al-Quaida inbegrepen” zei de republikein Jerrrold Nader en vervolgde, “het is de verantwoordelijkheid van onze regering om er voor te zorgen dat deze terroristen en iedereen die hun terreuractiviteiten ondersteunt, geen toegang krijgen tot de Verenigde Staten”.

Nadler werd gesteund door de republikeinen Eliot Engel, Carolyn Maloney, Anthony Weiner en Charles Rangel. Alle democratische congresleden uit New York sloten zich bij deze oproep aan. Zowel republikeinen als democraten dringen er bij president Obama op aan om het IHH op de lijst van de terreurorganisaties te plaatsen.
“De passagiers aan boord van de Turkse flottilla zijn ofwel terroristen ofwel op zijn minst gewillig om terroristen te helpen” zei Anthony Weiner die er aan toevoegt: “Onze bestaande wetgeving is duidelijk en we dienen deze mensen te volgen, iedereen die terroristen aanhangt en helpt kan niet in aanmerking komen voor een visum”. Eliot Engel zei dat: ” De mensen die deelnamen aan een poging om de blokkade te doorbreken en aan boord waren van het flottielje moeten niet triomfantelijk als humanitaire activisten onthaald te worden maar dienen door de wereld als aanhangers van de terreurorganisatie Hamas veroordeeld te worden”.

Het ziet er dus naar uit dat de verklaringen die Inge Neefs en Griet Deblokker, de beide Vlaamse activisten deden, onderzocht zullen worden want de dames veranderden die een aantal keren en hun mededelingen bevatten een groot aantal tegenstijdigheden. Idem voor hun berichten op blogs en internetforums.

De eerdere activiteiten en bepaalde contacten die Inge Neefs in de Westbank onderhield zullen ongetwijfeld het voorwerp van verder onderzoek uitmaken. Neefs kreeg al maanden voor het Gazavlootincident een verbod om Israël nog te betreden.