Amsterdamse bomschreeuwer

Dit is de Amsterdamse bomschreeuwer die enkele weken geleden voor grote paniek zorgde bij de jaarlijkse Dodenherdenking in Amsterdam. De man zit al enkele weken in de cel en dat zal nog een tijdje zo zijn, aldus de autoriteiten. De foto is afkomstig van een fotoblog met een verzameling van excentrieke figuren die je kunt vinden in Amsterdam.Hieronder nogmaals het origineel artikel verschenen in Joods Actueel van mei:

‘Gekke Jood’ die dodenherdenking verstoorde blijkt niet Joods te zijn

De Nederlandse herdenkingplechtigheid op het Damplein in Amsterdam werd op 4 mei grondig verstoord door kreten van een 39-jarige dronkenman. Hij begon tijdens de twee minuten stilte plots luidop te schreeuwen wat paniek veroorzaakte. Een man in het publiek liet van schrik zijn koffer vallen: dat veroorzaakte nog meer paniek en iemand schreeuwen “bom, bom”! Honderden aanwezigen begonnen te rennen; in het gedrang vielen zo’n vijftig gewonden.

De Damschreeuwer kon snel worden ingerekend. Door zijn kledij oogde hij voor sommige mensen als een orthodoxe Jood. Later raakte bekend dat het helemaal niet om een orthodoxe Jood ging.

De man leidt een zwervend bestaan en zit dagelijks op een bankje pintjes te drinken op het Spui, een plein in Amsterdam. De avond voor de herdenking was hij daar weggejaagd door een handelaar wiens zaak vlakbij het bankje is. “De rabbijn – zo noemen we hem sinds hij zich enkele jaren geleden begon te verkleden als Jood – was daardoor erg van streek”, zei een buurtbewoner. “De stoppen sloegen door, hij wou een steen door het raam van het café gooien. Uiteindelijk kon hij gekalmeerd worden. Hij dronk iets en verdween. Maar een half uur later hoorden we wat er loos was op de herdenking en wisten we dat hij het was”.
Over zijn identiteit kunnen ze ook op het Spui weinig vertellen. “Hij is zeker geen Jood, hij kleedt zich alleen zo. Het is een verward iemand”. Volgens de politie gaat het om een 39-jarige Amsterdammer die bekend is bij de politie voor drugsgebruik en andere criminele feiten.

Advertentie

De Nederlandse pers berichtte onmiddellijk na de gebeurtenissen zeer terughoudend over de identiteit van de man en omschreef hem steeds als ‘gekleed in Joodse kledij’ of ‘er uitziend als orthodoxe Jood’.

Niet zo de Vlaamse kranten want De Morgen en Het Laatste Nieuws brachten op een ogenblik dat het al duidelijk was dat het niet om een Jood ging toch geen enkele nuance in hun berichtgeving aan. De Morgen kopte ‘man sleurde verdachte jood op de grond’ en vervolgde ‘de orthodoxe jood riep onverstaanbare teksten…’. Dit bericht verscheen ook bij Het Laatste Nieuws. Beide kranten deden bovendien uitschijnen dat het bericht van een Nederlandse persagentschap afkomstig was, wat niet klopte. Of hoe je het verschil in journalistieke kwaliteit ziet tussen de Belgische en de Nederlandse pers. In elk geval leverde het bericht op de website van deze kranten een aantal bijzonder vulgaire antisemitische opmerking op, wat ook te verwachten was.