Gentse Feesten zet traditie in Israëlboycot onverstoord verder

Eric Goeman (rechts) en burgemeester Termont (links)

Erik Goeman organiseerde ook dit jaar zijn (s)linkse debatten tijdens de Gentse Feesten met ondersteuning van het Gentse stadsbestuur. Vorig jaar mondde dat uit in eenzijdige informatiesessies  over de complexe situatie in het Midden-Oostenconflict waarbij de simplificatie over de goede Palestijnen en het slechte “koloniserende” Israël in feite op een regelrechte marxistische liefdesverklaring vanwege Anja Meulenbelt en Goeman aan Hamas neerkwam. De storm leek geluwd na de talrijke protesten over de onzindelijke Gentse praktijk waarbij zogenaamde debatten enkel dienen om het bestaansrecht van de democratische Israëlische staat te betwisten.

Dit jaar stond er geen “Israël” op het debatmenu maar dat kon toch niet verhinderen dat Ludo De Witte, socioloog en vurige verdediger van Abou Jahjah tijdens een debat opnieuw opriep om  Israëlische producten te boycotten .

“We zitten hier met een onderdrukte minderheid (Palestijnen), waarbij het moederland (Israël) zich in een koloniale of minstens semikoloniale situatie bevindt. Palestina bijvoorbeeld is nog steeds gekoloniseerd. Als je wil werken aan een betere samenleving, dat kan je als blanke middenklasser je bijdrage leveren door mee te werken aan de boycot van Israel” zei De Witte tegen het aanwezige publiek.

Wij kunnen dit beamen, het zal van de middenklassers moeten komen. De Witte ziet echter over het hoofd dat die middenklassers in steeds grotere aantallen  meer en meer  Israëlische goederen kopen. Geef toe: de kwaliteit van deze producten  is onovertroffen, tot spijt van wij het benijdt. Het zal  in elk geval niet komen van linkse NGO’ers die bij gebrek aan een echt werk de subsidieladders gebruiken in hun verwoede pogingen op te klimmen tot de middenklasse zonder evenwel een echte maatschappelijke bijdrage te leveren. Once a farmer always a farmer.

(Nota van de redactie: Na een opmerking uit Gent willen we benadrukken dat de betekenis ‘rechts’ bij het onderschrift wijst op de positie van Goeman op deze foto en niet op een politieke richting)