Israëlische soldate poseert op foto gevangen Palestijnen, wereld reageert geschokt

Een  Israëlische militaire liet zich fotograferen in het bijzijn  van Palestijnse gevangenen.  De jonge vrouw vond er niets beter op dan, na het beëindigen van haar legerdienst, deze  foto’s  op haar facebookpagina te plaatsen.  Toen de beelden werden  opgemerkt kreeg ze bakken kritiek over zich heen in de  Israëlische  pers en het gebeuren veroorzaakte een wereldwijde mediastorm.

Let wel, op deze foto’s zijn geen mishandelingen of folteringen te zien,  ze tonen enkel een niet al te slimme en tactloze vrouw die niet inziet dat poseren in dergelijke omstandigheden op zijn minst zeer ongevoelig overkomt. Hoe ongepast het ook is om met iemand anders zijn miserie te lachen  deze jongedame blijft volhouden dat ze zich van geen kwaad bewust was.

De legerleiding  heeft het voorval onmiddellijk scherp veroordeeld en belooft juridische stappen te ondernemen.

Bij deze gebeurtenis mogen we niet uit het oog verliezen dat niet zozeer het gedrag van één soldaat belangrijk is maar wel hoe het publiek in Israël, de pers, de politiek en de legeraanvoerders  zelf omgaan met dit gedrag . En daar treffen we een unanieme veroordeling van dit soort feiten aan.

Deze foto’s zijn natuurlijk klein bier in vergelijking met wat onze jongens in Somalië hebben uitgericht in 1997 en waarvan foto’s in Het Laatste Nieuws werden gepubliceerd. Even het geheugen opfrissen:

Advertentie

“Een Belgische para die op het hoofd van een gesneuvelde Somaliër staat te urineren; een tweede soldaat, die zijn woestijnlaars op het hoofd van een eveneens dode Somaliër zet; én het afmaken door Belgische para’s van een Somaliër. Over het woestijnlaarsvoorval verklaarde de woordvoerder van het Belgische leger dat het om een standaardprocedure ging. Lees de rest via deze link.

Even later dook een foto op van Belgische soldaten die een Somalisch jongen martelden door hem boven een open vuur te houden.