Vier Israëlische burgers vermoord door terroristen

Palestijnse terroristen van Hamas hebben dinsdagavond vier joodse burgers vermoord tijdens een schietpartij op de kruising van Bani Naim in de buurt Kiryat Arba op de Westelijke Jordaanoever net ten zuiden van Hebron.

Berichtgeving: brabosh.com

Hulpdiensten konden niets meer doen voor de slachtoffers van wie de lichamen werden doorzeefd met kogels. De aanval leek zorgvuldig gepland. De schutters openden van op korte afstand het vuur en het voertuig en haar vier inzittenden werd compleet doorzeefd met kogels. De terroristen hadden er naar verluidt voor gezorgd dat geen van hun slachtoffers de aanval zou overleven door hen na het eerste dodelijke salvo nadien van dichtbij af te maken. Israëlische veiligheidstroepen begonnen onmiddellijk met een speurtocht naar de daders.

De slachtoffers zijn een man en vrouw, Yitzhak en Talya Imes en de ouders van zes kinderen, en twee passagiers, Kochava Even Chaim en Avishai Shindler. De vier burgers waren allen inwoners van Beit Haggai, gelegen tussen Hebron en Beersheba. Yitzhak en Talya Imes waren de ouders van zes kinderen, de oudste is 24 jaar oud en de jongste is een jaar en een half oud. Talya Imes was negen maanden zwanger toen ze werd gedood door de terroristen. Kochava Even Chaim was onderwijzeres in Efrat. Zij laat haar man en een 8 jaar oude dochter achter. Een bijzonder tragisch moment was toen haar echtgenoot, als een van de eerste eerste-hulp-vrijwilligers van Zaka kwam toegesneld op de scène, en tot zijn grote ontzetting plotseling ontdekte dat zijn vrouw zich onder de slachtoffers bevond… Naar Joodse religieuze traditie worden de vier slachtoffers vandaag reeds begraven.

Advertentie

Doel aanslag: vredesonderhandelingen boycotten

Zoals bekend beginnen deze week direct vredesonderhandelingen in Washington en het is typisch voor vredesonderhandelingen dat er telkens door extremistische Palestijnen en andere Arabieren zware aanslagen plaatsvinden op Joden, uiteraard om te provoceren en de onderhandelingen te boycotten. Dat is altijd het geval geweest. Vooral de eerste dagen van de vredesbesprekingen zijn kritiek.

Niettegenstaande deze gruwelijke aanslag op de vier burgers waaronder een zwangere vrouw, blijft de Israëlische regering positief staan tegenover een nieuwe start van die onderhandelingen. Jonathan Peled, de woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington zei Peled dat de aanval in de buurt van Kiryat Arba op de Westelijke Jordaanoever bewust bedoeld werd om de gesprekken te saboteren, die normaal morgen donderdag beginnen na een vertraging van 20 maanden vertraging.

“De aanslag heeft haar impact, maar mag de besprekingen niet doen ontsporen die deze week tot bloei kunnen komen,” zegt Peled. “Deze terreurdaad is een duidelijk teken van de dwingende noodzaak voor ons om ervoor te zorgen dat, indien het veiligheidsaspect van Israël niet op tafel wordt gelegd en aangepakt, het dan heel, heel moeilijk gaat worden om een begin te maken van toegevingen op de Westelijke Jordaanoever. De timing [van de aanslag] is om doelbewust om te proberen de Palestijnen te laten ontsporenen iedereen die vrede wil zoeken in de regio om te komen aan an tafel te gaan zitten met Israël,” zei hij.

Aanslag opgeëist door Hamas

De gekende terreurgroep de Izzedin Al-Qassam Brigades – de militaire vleugel van Hamas – heeft de “volledige” verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, volgens een verklaring op hun website. Abu Obeida, een woordvoerder van de Brigades, bevestigde zijn verantwoordelijkheid in een interview dat werd uitgezonden op het radiostation van Hamas.

Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van de terreurgroep Hamas die de Gazastrook controleert, feliciteerde de aanvallers zeggende dat de aanval een normale reactie is op wat hij noemde “de misdaad van de bezetting”. Hamas, dat zich heeft afgescheurd van ed Palestijnse Autoriteit in het voorjaar van 2007 en sindsdien alleen de Gaza bestuurt, verzet zich tegen directe gesprekken met Israël en kant zich tegen het voortbestaan van Israël.

Advertentie

Vredesbesprekingen gaan door

Jonathan Peled zei dat Iran de door Iran gesteunde en bewapende proxies, Hamas en Hezbollah, heeft aangezet om met opzet vredesproces te saboteren, maar dat Israël klaar staat om aan de onderhandelingstafel “pijnlijke concessies” te doen voor een veilige vrede. Hij zei dat 70 procent van de Israëlische publieke dergelijke concessies steunt, met inbegrip van de terugtrekking uit delen van de Westelijke Jordaanoever, zodat er een Palestijnse staat kan worden opgericht.

Robert Serry, de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten sprak in een verklaring tegenover de pers dat hij “geschokt” was door het rapport van de aanslag. “We condemn this murderous act and call for those responsible to be brought to justice.” Hij deed een oproep aan alle partijen om het de kalmte te bewaren en “not to allow the enemies of peace to affect the negotiations about to be launched, and to progress with determination and courage on behalf of both peoples, towards a final settlement.

Robert Serry mag dat in naam van de VN altijd blijven herhalen tegen pers en publiek maar natuurlijk weet iedereen dat Hamas om de gekende redenen nooit of te nimmer “will be brought to justice“.

Ook staatssecretaris Hillary Clinton, was geschokt door de aanslag en na een eerste ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe zei ze het volgende tegenover de pers: “This kind of savage brutality has no place in any country under any circumstances. The forces of terror and destruction cannot be allowed to continue. It was one of the reasons why the prime minister is here today, to engage in direct negotiations with those Palestinians who themselves have rejected a path of violence in favor of a path of peace. We have to not only stand against the kind of horrific murders we saw today.

Niet toevallig kwam de aanslag nabij Hebron net voor de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe in Washington aankwam. Hij en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zullen vandaag woensdag afzonderlijk president Barack Obama ontmoeten op het Witte Huis ter voorbereiding van het begin van de onderhandelingen op donderdag. Peled zei dat het belangrijkste doel van de bijeenkomst, waar ook de Egyptische president Hosni Mubarak en koning Abdullah van Jordanië aanwezig zullen zijn, het opzetten wordt van een werkrooster voor de verdere face-to-face onderhandelingen in de regio.