Forum verontrust door artikel in Le Soir – Amerikaanse ADL interpelleert Barosso

Het Forum der Joodse organisaties heeft in een communiqué aan de hoofdredactrice van Le Soir zijn ongerustheid meegedeeld over een publicatie in de weekeindeditie. Lees hier het artikel: “Karel De Gucht brave les tabous”

Mevrouw,

Het artikel dat verscheen in de krant Le Soir op zaterdag 4/9 ondertekend door Maroum Labaki laat verstaan dat de stille meerderheid van ons land de verderfelijke uitspraken onderschrijft van Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht betreffende een joodse lobby die de buitenlandse politiek van de VS zou beheersen.

De bijdrage van een “kwaliteitskrant” aan de verspreiding van de mythe van een “joods complot”, een geactualiseerde versie van de Protocollen van de Wijzen van Zion, en met de zogezegde onbekwaamheid van de joden om een objectief zicht te hebben op het Israëlisch-Arabisch conflict, geeft blijk van een zeer onrustbarende koers die sombere tijden voorspelt voor de joodse gemeenschap, voor de eenheid van ons land en voor de geest van de Europese opbouw.

Namens het FORUM der Joodse Organisaties
Kouky Frohmann-Gartner, voorzitter

Anti Defamation League

Advertentie

De Amerikaanse Anti-Defamation League roept ondertussen de voorzitter-van de Europese Unie op om de uitspraken van de Europese Commisaris van Handel Karel De Gucht te veroordelen. Abraham H. Foxman, de voorzitter van het ADL stuurde een brief naar Jose Manuel Barosso. Daarin roept Foxman, die geen genoegen neemt met de uitspraak van de EU-woordvoerder dat het om een persoonlijke uitspraak ging, de EU-voorzitter de uitspraken publiekelijk te veroordelen.

Mijnheer De Gucht mag dan wel terecht verklaren dat “antisemitisme geen plaats heeft in de wereld van vandaag en fundamenteel indruist tegen de Europese waarden maar hij slaagt er duidelijk niet in om te erkennen dat zijn eigen commentaar antisemitisch is”.

Foxman besluit zijn schrijven met te stellen dat als de leiders van Europa geloven dat ze antisemitisme moeten afkeuren dat ze dat zeker moeten doen als het op een dergelijjk hoog niveau voorkomt. Eerder liet ook het European Jewish Congress weten geen genoegen te nemen met de verklaringen die Karel De Gucht achteraf deed en blijft alsnog zijn verontschuldigingen eisen. Morgen houdt voorzitter Barosso voor het eerst in de geschiedenis van de EU een “state of the Union” redevoering.