Arabische media schuchter met WikiLeaks onthullingen

Heel wat van de Arabische regeringen die opriepen om een onderzoek te voeren naar de Amerikaanse oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Irak, blijven nu de Wikileaks-logs negeren waarin een schat van uitgelekte documenten is te vinden die aantonen dat Arabische leiders bij de Verenigde Staten aandrongen om miltiair geweld tegen Iran te gebruiken.

De hoofdpunten van het nieuws in de door de staat zwaar gecontroleerde Saoedische media werden gedomineerd door het nieuws dat Koning Abdullah nog steeds fysiotherapie moet ondergaan, terwijl men het in de Emiratenkrant Al Bayan vooral had over de wens van Prins Mohamad bin Rashid om het land “transparanter” te maken. Wikileaks-documenten die in de officiële Arabische media werden vermeld, werden gezuiverd van alle verwijzingen naar landen van het Arabische Schiereiland, en in plaats daarvan focuste men op de Amerikaanse pogingen om de diplomatieke schade te beperken.

Zelfs het in Qatar gevestigde Al Jazeera – dat wordt beschouwd als een van de meest geloofwaardige pan-Arabische nieuwszenders – was voorzichtig in zijn berichtgeving en zag doorgaans af van een herhaling van de meest veelzeggende citaten van buurlanden.

Volgens de onlangs uitgelekte documenten drongen leiders van Bahrein, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten aan bij de Verenigde Staten om Iraanse nucleaire faciliteiten te bombarderen, terwijl ze steeds publiekelijk beweren een neutraal buitenlands beleid te voeren.

“Ik geloof dat [de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad] ons naar de oorlog zal voeren,” vertelde de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al Nahyan, naar verluidt aan een diplomaat.

Advertentie

De Saoedische koning Abdullah zou er bij de Verenigde Staten op aan hebben gedrongen “het hoofd van de slang af te kappen”, voordat het te laat is. In een andere bron suggereert hij dat gedetineerden van Guantánamo Bay moeten worden uitgerust met elektronische trackingchips, die ook worden gebruikt voor valken en paarden.

De onthullingen zijn op zijn minst genant en kunnen mogelijk een regio destabiliseren waar men een Amerikaanse militaire interventie verafschuwt, en waar het verdedigen van de veiligheid van Israël gelijkstaat aan verraad.

Vertaling: Sam van Rooy van de Los Angeles Times blog