‘Joodse gemeenschap van ons land was doelwit van mega aanslag’

– Bron bij Justitie bevestigt eerdere berichten van CNN
– Veiligheidscomité Joodse Gemeenschap: “Geen kwestie van ‘of’ er een aanslag komt maar ‘wanneer'”

Volgens bronnen bij de Belgische justitie die de Nederlandse krant Het Parool kon spreken hadden de islamistiche terreurverdachten die vorige week in Antwerpen en Amsterdam werden opgepakt plannen om de Joodse gemeenschap te viseren met een mega aanslag. Bedoeling was een aanslag te plegen die nog groter zou zijn dan die tegen treinen in Madrid in 2004. Daarbij kwamen 191 mensen om het leven en werden tientallen anderen voor het leven verminkt.

Officiële kanalen bij parket en justitie houden de kiezen op elkaar en willen de informatie niet bevestigen noch ontkennen. De  journalisten van Het Parool, Frans Bosman en Hanneloes Pen,  hebben de informatie gekregen van een anonieme bron die dicht bij het onderzoek staat.

De verdachten hadden een lijstje gemaakt met belangrijke doelwitten, waaronder het NAVO hoofdkwartier in Evere en NAVO troepen, een groot sportevenement of de Joodse gemeenschap. Vorige week berichtte ook CNN al dat de Joodse gemeenschap een doelwit zou zijn geweest, maar die informatie kwam niet van justitie maar van een hooggeplaatste Europese anti-terreur expert.

Secretaris-generaal van het Forum der Joodse Organisaties, Diane Keyser, zegt dat de Joodse gemeenschap het volste vertrouwen heeft in het gerecht. “Deze actie, waarbij verdachten werden opgepakt, bewijst ook aan dat de ordediensten de bedreigingen onderzoeken en actie ondernemen”.

Advertentie

Volgens het Coordinatie Kommité van de Joodse Gemeenten van Antwerpen (CKJGA), die instaat voor de veiligheid, werken zij sinds 9/11 sowieso vanuit de optiek dat een aanslag tegen een Joods doel geen kwestie is van ‘of die er komt’ maar’ wanneer’.

Volgens Het Parool zou een Saoediër uit Frankrijk de aanslag in België financieren, aldus nog de bron bij justitie. Naast verschillende Belgen werden ook enkele Nederlanders en één Duitse verdachte opgepakt.

De telefoons van de Amsterdammers, die tegelijk met Belgische en Duitse verdachten zijn opgepakt, werden een tijd afgeluisterd. Uit één van die taps zou blijken dat Redouan A. op 8 november een emotioneel gesprek met zijn vrouw Fatin voerde, waaruit volgens de Belgische justitie kan worden afgeleid dat hij afscheid had genomen en ‘de weg naar het paradijs’ openlag.

De informatie in het CNN bericht (zie video hieronder) had het eveneens over de NAVO als een mogelijk doelwit en had dezelfde informatie over de afgeluisterde telefoons.

CNN: 23 november 2010