Uitspraak Bolkestein zet Nederland op stelten

Frits Bolkenstein

De uitlatingen van voormalig VVD-leider Frits Bolkestein in Nederland  zorgen voor controverse. Bolkestein zei het volgende:

“Bewuste joden moeten zich realiseren dat er voor hen geen toekomst is in Nederland. Met bewuste joden doel ik op joden die als zodanig herkenbaar zijn, zoals orthodoxe joden. Voor hen zie ik geen toekomst hier vanwege het antisemitisme onder vooral Marokkaanse Nederlanders, die in aantal blijven toenemen.”

Volgens de oud-eurocommissaris kunnen orthodoxe jodem daarom hun kinderen maar beter aanraden om te emigreren naar Amerika of Israël. Hij heeft weinig vertrouwen in de huidige plannen om het antisemitisme te bestrijden, zoals het inzetten van ‘lokjoden’ – een voorstel van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

PVV-leider Geert Wilders zet de toon met een tweet: “Bolkestein zit er stevig naast. Niet de ‘bewuste’ Joden moeten emigreren maar die Marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme!” “De zorgen zijn groot, maar dit is niet de oplossing”, twittert CDA-Kamerlid Mirjam Sterk. Zij wil morgen in het vragenuurtje de mening van het kabinet horen.

GroenLinks-leider Femke Halsema vraagt zich af of Bolkestein ‘kierewiet’ is geworden. “Bedreigde mensen behoren beschermd te worden in eigen land.”

Advertentie

VVD: niet capituleren: Bolkesteins eigen partij, de VVD heeft bij monde van Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen ook gereageerd: “Ik kan zijn zorgen begrijpen. Het geweld tegen synagogen is van vier incidenten in 2008 gestegen tot 14 in 2009. Maar de handdoek in de ring gooien mag nooit het antwoord zijn op discriminatie. Je mag absoluut niet capituleren. Ik heb Frits Bolkestein nog niet zelf gesproken en weet dus niet of hij het echt zo bedoelde.”