Ultraorthodoxe krant Photoshopt vrouwen uit foto

Eerder verschenen reeds humoristische fotobewerkingen van de ondertussen iconografische foto van president Obama die samen met toplui in de situation room de aanval op Osama Bin Laden op de voet volgt. Een aantal voorbeelden vind je hier.

In New York maakt een in het Jiddisch geschreven chassidische krant “der Zeitung” het nu toch wel echt heel bont: de twee aanwezige dames in de situation room, waaronder Hillary Clinton blijken in hun herwerkte versie verdwenen te zijn. Het Witte Huis had de foto echter vrijgegeven met de waarschuwing dat elke vorm van fotomanipulatie uit den boze was.

Critici vragen zich af waarom dit gebeurde. Er zijn er die denken dat “der Zeitung”, die slechts in een klein gedeelte van de ultra-orthodoxe wijk in Brooklyn wordt verdeeld, werd gephotoshopped omdat vrouwen niet mogen worden afgebeeld teneinde mannen niet het hoofd op hol te brengen. Maar Hillary Clinton, gekleed in een jas en met een topje die tot aan de hals reikt en met haar hand voor de mond (“Op het moment dat de foto werd genomen moest ik hoesten”, verklaarde ze later) kan bezwaarlijk suggestief worden genoemd.

Andere critici vermoeden dat deze dames werden verwijderd van de foto omdat de Chassidische gemeenschap ideologische bezwaren heeft tegen vrouwen in leidinggevende posities. Daar staat dan weer tegenover dat in de Joodse geschiedenis veel sterke vrouwen een rol van betekenis hebben gespeeld. Ook dat kan bijgevolg geen verklaring, laat staan verrechtvaardiging zijn.

Advertentie

Hoedanook besluiten de critici zou de krant zich beter verontschuldigen. Het spreekt voor zich dat de hilarische Hillary-loze foto de wereld rond gaat en het voorwerp van spot is geworden.