Kortfilm op Filmfestival San Francisco focust op Holocaustoverlevende die nu in Antwerpen woont

Dat de Holocaust nog leeft in de 21ste eeuw bij overlevenden, hun kinderen en kleinkinderen is een feit. Een Amerikaanse filmmaker presenteerde onlangs op het San Francisco Filmfestival een kortfilm over één zo’n familie, die nu in Antwerpen woont.

De documentaire heeft de titel Mama, L’chaim! wat in het Jiddisch staat voor ‘Leve Moeder!’ maar ook een zinspeling is op de naam van het hoofdpersonage, Chaim. De film focust op de 62-jarige Chaim Lubelski die samen met zijn moeder, een 95-jarige overlevende van de concentratiekampen, een éénpersoonsflat betrekt in Antwerpen. Ze moeten nog steeds met de gevolgen van de Shoah leven.

“Breder trekkend dan puur psychologisch en historisch, tracht Mama, L’Chaim! niet de zoveelste Holocaustfilm te zijn maar brengt het een indringende en aangrijpende blik op het leven van overlevenden van concentratiekampen”, aldus regisseur Elkan Spiller.

Net als zijn naam, Chaim staat voor leven, aanvaardt het personage zijn lot met geloof en humor. Hij aanvaardt zijn lot en geeft de hoop nooit op.
Meer info: http://sfshorts.bside.com/2009/films/mamalchaim_sfshorts2009