Joodse begrafenisplechtigheid voor Amy Winehouse

In Londen werd vandaag de Britse zangerers Amy Winehouse ten grave gedragen. De begrafenis van Amy Jade Winehouse, zoals ze voluit heette, gebeurde naar aloude Joodse traditie zo snel mogelijk na het overlijden.  De dienst werd geleid door rabbi Frank Hellner die zowel gebeden in het Engels als het Hebreeuws opzegde.

Amy Winehouse is de dochter van Mitchell Winehouse, een taxichauffeur en van Janis Seaton, een apothekeres. Beiden zijn Joods. Amy heeft nog een vier jaar oudere broer, Alex. Deze morgen verzamelden familie en vrienden, in een stoet limousines waarvan velen met getint glas, op de Edgwarebury begraafplaats in het noorden van Londen voor een officiële rouwdienst.

Opgemerkte aanwezigen waren Kelly Osbourne met een witte roos in de hand, die als eerbetoon haar kapsel op de wijze van haar overleden vriendin had opgemaakt en producer Mark Ronson die ondermeer tekende voor Back to Black, het bekendste album van Amy Winehouse dat haar maar liefst zes Grammy-awards opleverde.

Opgemerkte afwezige was haar ex-man Blake Fielder-Civil. Die kreeg geen penitentiair verlof omwille van humanitaire redenen. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit van 32 maanden voor inbraak en inbreuken op de wapenwetgeving.

Advertentie

Na de rouwdienst volgde de crematie in Golders Green, eveneens in het noorden van Londen. Crematie wordt door de liberale Joodse gemeenschap vaak gehouden maar is taboe voor religieuze Joden. Uiteindelijk zouden zo’n tweehonderd genodigden – sommige bronnen spreken van drie- tot vierhonderd – een privé-dienst in een lokale synagoge bijwonen.

Tijdens de dienst nam ook vader Mitchell het woord.  Hij haalde herinneringen op die toonden hoe eigenzinnig Amy al van jongsaf aan was.  Hij eindigde zijn toespraak met de woorden: “Goeienacht, mijn engel, slaap zacht.  Mama en papa houden nog meer van je dan tevoren.”

Amy Winehouse overleed na een turbulent leven op 27-jarige leeftijd.