“Weiger Iraanse delegatie op de Olympische Spelen”

Het World Jewish Congress in de VS heeft opgeroepen om de Iraanse delegatie voor de Olympische spelen te weigeren. Niet voor het eerst – eerder systematisch, zo blijkt – weigeren Iraanse atleten deel te nemen aan competities waaraan ook Israëlies participeren.

Zo nog afgelopen week toen de Iraanse zwemmer Mohammed Alirezaei forfait gaf tijdens de honderd meter schoolslag op het wereldkampioenschap zwemmen in Shangai. Aan deze kwalificatiewedstrijd nam immers ook de Israëliet Gal Nevo deel. Officieel was de Iraniër ‘vermoeid en duizelig’ maar het kan geen toeval zijn, aldus het WJC, dat dezelfde atleet ook al in 2008 tijdens de Olympische Spelen weigerde uit te komen in een reeks waarin de succesvolle Israëlische zwemmer Tom Beeri aantrad.

Het gedrag van Iran is hoogst onsportief en loopt over van antisemitime, aldus WJC-voorzitter Ronald Lauder. “Dit moet een halt worden toegeroepen!” De voorzitter van het Nationaal Olympische Comité van Iran, Mohamed Ali Abadi, verklaarde vorig jaar in een interview dat Iraanse atleten alle wedstrijden moeten boycotten waarin Israëlische atleten aantreden. De reden is duidelijk, stel dat een Israëli een Iraniër zou verslaan!

In februari van dit jaar nog, dreigde hij met een algehele boycot omdat in het officiële logo van de Spelen in Londen, weliswaar met veel verbeelding, de letters Z-I-O-N konden ontwaard worden.

Advertentie

Sport in Iran is hoogst gepolitiseerd. In 2009 werden vier voetballers levenslang geschorst omdat ze het aangedurfd hadden met een groene armband te spelen als steunbetuiging voor de toenmalige binnenlandse oppositie. Afgelopen jaar werd een gewichtheffer geschorst nadat hij tijdens het wereldkampioenschap in het strijdperk trad met een Israëli. “Een land met zo’n ingesteldheid hoort niet thuis in de Olympische beweging”, aldus nog het WJC.