Koosjer varkensvlees te koop in New York… toch voor enkele uren

In een supermarkt in New York ontstond ophef toen Oded Hirsch, een Joods kunstenaar, in de koelrekken varkensvlees vond die op de verpakking de vermelding droeg dat het om koosjer vlees ging.

Ook al was hij als aan de grond genageld, hij had de tegenwoordigheid van geest om met zijn smartphone foto’s te nemen van enkele verpakkingen. Hij stuurde de foto’s door naar zijn vriend, journalist Philip Gourevitch, die al even verrast was en ogenblikkelijk een onderzoek startte.

De journalist stuitte in zijn speurtocht vooral op ongeloof.  Pas nadat hij een foto per e-mail overmaakte aan Aris Duran, de uitbater van de supermarkt, antwoordde deze laatste, verschrikt, dat het ganse lot ogenblikkelijk uit de handel zou worden genomen.

Ondertussen werd ook de Joods-orthodoxe vereniging die waakt over koosjer voedsel verwittigd. De medewerker van de organisatie dacht dat het om een late 1-aprilgrap ging en maakte er zich in eerste instantie van af met een kwinkslag: “Als de juiste prijs wordt gevraagd, waarom niet”, schaterlachte hij.

Advertentie

Toen de kunstenaar die de anomalie had ontdekt een uur later en ditmaal gewapend met een degelijk fototoestel, de supermarkt betrad bleken verschillende medewerkers verwoed bezig de rekken leeg te halen.

’s Anderendaags ontving de journalist een mail waarin het raadsel werd opgelost. De niet-koosjere afdeling charcuterie van de supermarkt had daags voordien het etiketteringsmachine tweedehands gekocht van een koosjere beenhouwerij.  Onwetend had een medewerker van de supermarkt de knop ingeschakeld die de ‘koosjer’-stempel op de etiketten afdrukte. De verkoper van het etiketteringsmachine werd erbij gehaald en heeft de ‘koosjer’-stempel onherroepelijk verwijderd. Rabbi Luzer Weiss heeft ondertussen bevestigd dat de etiketteringsmachine niet langer ‘koosjer’-etiketten kan afdrukken.

“Het is hoogst onwaarschijnlijk dat in de bijzonder korte tijdspanne van verwarring Joodse gezinnen ongeweten ‘koosjer varkensvlees’ hebben genuttigd”, aldus het rabbinnaat.