Olivier Maingain: “Centrum verzaakt aan zijn kerntaak, van plan De Clerck te interpelleren”

FDF eveneens kritisch voor directeur CGKR. Joods Actueel vroeg een reactie aan de voorzitter van het FDF, Oliver Maingain, over de lakse houding van Jozef De Witte in het incident met De Zwinkrant. Het Centrum Gelijke Kansen ondernam deze zomer geen actie in deze zaak wat kwaad bloed zette bij de Joodse gemeenschap. Voormalig directeur van het Centrum Johan Leman volgde die kritiek evenals politici Jan Jambon (N-VA) en Luckas Vandertaelen (groen!) die het centrum verweten met twee maten en twee gewichten te werken.

Maingain, nooit verlegen om een ferme uitspraak zei hierover het volgende in een schriftelijke reactie tegen Joods Actueel via zijn woordvoerder Christophe Verbist: “Het is verontrustend dat het CGKR steeds meer van zijn geloofwaardigheid inlevert en net verzaakt aan zijn kerntaak om de wetten waarvoor ze werd aangesteld te laten naleven. Voor het FDF is het respect voor de Joodse gemeenschap in ons land iets dat alle democraten aanbelangt.”

Maingain zou tevens de minister van Justitie hierover interpelleren “opdat die het Centrum zeer duidelijk op zijn verantwoordelijkheden kan wijzen. Men mag zich geen normvervaging permitteren als het aankomt op de wet van 1981 (antiracismewet, nvdr.)”

Eerder al hadden Vlaamse parlementsleden van Groen! en N-VA harde kritiek voor Jozef De Witte. Opvallend, zowel links als rechts en zowel Noord als Zuid zijn het voor eenmaal volkomen eens.