Palestijnse functionaris “politiek niet correct om te zeggen dat je Israël van de kaart wil vegen”

Ontluisterend interview op Al-Jazeera door een hoge functionaris van de regerende Palestijnse Fatah partij.

“Het Israëlisch-Palestijns conflict kan snel worden opgelost. Als Israël zich maar zou terugtrekken tot de grenzen van voor 1967”, aldus het standpunt dat door Palestijnse onderhandelaars luidop wordt verkondigd als ze zich in het Engels tot de wereld richten. Een boodschap die in het Westen gretig wordt opgepikt.

Maar de boodschap in het Arabisch luidt op zijn zachtst gezegd enigzins anders. De organisatie Memri-TV volgt al geruime tijd de Arabische media en stuitte op een interviewmet Abbas Zaki, lid van het Centrale Comité van Fatah, de partij van Mahmoud Abbas. Het interview werd op 23 september in Qatar uitgezonden op Al-Jazeera.

Enkele ontnuchterende fragmenten die aantonen dat de Engelstalige vredesboodschap in het Arabisch wel drastisch en dramatisch anders kan klinken:

Advertentie

“Als iemand beweert Israël van de kaart te willen vegen dan is dat een te moeilijke boodschap. Het is politiek niet correct om zoiets te zeggen. Verkondig deze zaken niet aan de wereld, hou ze voor jezelf. We moeten eerst bereiken waar iedereen het over eens kan zijn. Later zeggen we tegen de wereld, tegen het kwartet en tegen Amerika: jullie maakten beloftes maar bleken leugenaars te zijn.”

“Een overeenkomst moet gebaseerd zijn op de grenzen van 4 juni 1967. Als we zeggen dat een overeenkomst op deze grenzen moeten gebaseerd zijn dan begrijpt iedereen dat het grotere einddoel niet in één stap kan verwezenlijkt worden. Als Israël zich terugtrekt uit Jeruzalem, 650.000 bewoners in de nederzettingen evacueert en de veiligheidsmuur ontmantelt, wat is dan de toekomst van Israël? Het zal ophouden te bestaan.”

“Wie voelt zich opgewonden, verontrust en boos?  Netanyahu, Lieberman en Obama…, al deze smeerlappen. (…) We moeten blij zijn om de ontreddering in Israël te zien.”

Bekijk het ontluisterend fragment via deze link http://www.memritv.org/clip/en/3130.htm