Joods Nederlandse familie in nood na vrijlating terroristen

De Nederlands-Israëlische Leah Schijveschuurder

Terwijl Israël en Egypte vandaag een nieuwe gevangenenruil uitvoerden waarbij de Amerikaanse Israeli Ilan Grapel vrijkwam,  blijft de vrijlating van Palestijnse terroristen vorige week de gemoederen in Israël bezig houden, zo bericht de website Missing Peace. Wij publiceren hieronder hun artikel.

Het programma Makor van het Israëlische TV station Arutz 10 zond dinsdag 25 oktober een interview uit met de familie Schijveschuurder, een van oorsprong Nederlandse familie in Israël.

De familie kwam vorige week opnieuw in het nieuws door acties die men ondernam tegen de vrijlating van terroristen in het kader van de Gilad Shalit deal.  Daaronder was ook de vrouwelijke terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag op het Sbarro restaurant in Jeruzalem in 2001, waarbij 5 leden van het gezin Schijveschuurder werden vermoord.

Leah en Chayah Schijveschuurder overleefden de aanslag op het restaurant, terwijl hun ouders, twee zussen en een broer omkwamen.

De Nederlands Israëlische familie werd daardoor de zwaarst getroffen familie tijdens de tweede intifada. De oudste zoon Meir zorgt samen met zijn vrouw sinds die tijd voor de overgebleven minderjarige kinderen.

Advertentie

Interview

In het interview met Arutz 10 vertelden de kinderen Schijveschuurder een onthutsend verhaal over hun herinneringen aan de moord op hun familie, en over de vele problemen die zij daarna moesten zien te overwinnen.

De officiële  Israëlische hulpverleningsinstanties waren duidelijk niet berekend op terreurslachtoffers die geen ouders en familie meer hadden.  De twee jongste dochters Leah en Chayah werden bijvoorbeeld eerst tegen de wil van Meïr toegewezen aan een oom in Zwitserland. Toen de zusters daar niet bleken te kunnen aarden kreeg hij samen met zijn vrouw alsnog de voogdij toegewezen. De familie kreeg wel hulp van een organisatie voor terreurslachtoffers.

De één na oudste zoon Shvuel kwam eerder in het nieuws nadat hij daags voor de vrijlating van de Palestijnse terroristen het monument voor de vermoorde Israëlische premier Rabin had beklad in Tel Aviv.  In de Makor uitzending barstte Shvuel in tranen uit.  Hij lijkt van alle kinderen het meest getraumatiseerd en heeft eerder tevergeefs geprobeerd om via de overheid (Nationale verzekering) vergoeding te krijgen voor de psycholoog van zijn keuze. Dit gebeurde nadat hij niet met de hem toegewezen psycholoog overweg kon.

Noodtoestand

De Palestijnse terrorist Ahlam Tamimi, die eerder liet weten blij te zijn met de het aantal gedode kinderen bij de Sbarro aanslag, vertelde deze week in Jordanie dat ze geen enkele spijt heeft van haar daad.

Nu Tamimi is is vrijgelaten, lijkt er sprake van een nieuwe noodtoestand in de familie Schijveschuurder.

Advertentie

Dit bleek ook uit een reportage van de Israëlische zender Arutz 2 waarin de broers Schijveschuurder een radeloze indruk maakten. De video van deze uitzending is in tegenstelling tot de Makor video wel in zijn geheel te bekijken online.

Arutz 2 liet de kinderen Schijveschuurder zien terwijl ze naast de graven van de andere familieleden staan en de volgende verklaring aflegden:

“We have every intention and desire to take what you see here, break the headstones, remove the remains buried here and take them outside the country who betrayed them,” says Meir Schijveschuurder — his parents and three siblings were killed in the attack at the Sbarro restaurant. “Because the State of Israel betrayed everyone who lies here and there are several hundred of them, only in this area [of the cemetery].”

“I lost faith in everything that I felt”

Zowel Meïr als Shvuel hebben recentelijk gezegd dat de toenmalige Israëlische premier Sharon hen tijdens een rouwbezoek heeft gezworen dat de terroristen zouden worden gepakt en nooit meer vrij zouden komen.

Leah Schijveschuurder verklaarde tegenover Arutz 2 dat ze het gevoel had dat alles wat ze in tien jaar hadden opgebouwd, weer kwijt te zijn.

In de Makor uitzending was later te zien hoe Chayah haar Israëlische identiteitskaart verknipte, en tegen de kinderen van Meïr zei dat ze die niet meer nodig had.

Nederland

In een interview met Missing Peace verklaarde Meïr Schijveschuurder dat de familie binnen twee maanden naar Nederland wil emigreren.  Er blijkt echter geen sprake van een doorgedacht emigratieplan.

Gevraagd naar eventuele hulp die de familie ooit van Nederlandse autoriteiten of instanties zou hebben ontvangen antwoordde Meïr ontkennend.

Alle kinderen zijn in het bezit van het Nederlandse staatburgerschap maar hebben verder geen familie in Holland. Ook bestaan er volgens Meïr geen banden met de Joodse gemeenschap in Nederland.

Brief

Gevraagd naar de brief die de Israëlische premier Netanyahu zou hebben gestuurd naar de families van slachtoffers van de vrijgelaten terroristen, antwoordde Meïr dat de familie nooit een dergelijke brief heeft gekregen.

Dit was ook de ervaring van Arnold en Frimet Roth, die hun dochter Malka verloren bij de Sbarro aanslag. Het kantoor van  premier Netanyahoe verklaarde daarop in een reactie dat de brief op Facebook was gepubliceerd, en dat men zou onderzoeken of de brief per gewone post was verstuurd.

Terreur

De broers Schijveschuurder waren eensgezind in hun conclusie dat de Palestijnse terreur Israël uiteindelijk op de knieën heeft gekregen.

Dat de Palestijnse Arabieren er ook zo overdenken blijkt uit de toename van terreuraanslagen sinds de Shalit deal.

Op de West Bank ontplofte woensdag in de buurt van Gush Etzion een bermbom op het moment dat een IDF patrouille passeerde en het zuiden van Israel werd weer met raketten beschoten.

De afgelopen week werden ook minimaal vier pogingen ondernomen om Joden met messen te vermoorden. Een van die pogingen werd vastgelegd op video nabij een liftplaats aan de weg van Jeruzalem naar Hebron. Een Palestijnse vrouw probeerde een Joodse lifter neer te steken, een poging die mislukte dank zij de aanwezigheid van IDF soldaten die sinds een aantal andere ,wel geslaagde, aanslagen de liftplaats bewaken.

De terechte vreugde over de vrijlating van Gilad Shalit  lijkt dus van korte duur. Op de lange termijn zal er in Israël moeten worden gewerkt aan duidelijke rode lijnen waar het gaat om de benadering van chantage door terroristische bewegingen en regeringen.

Op korte termijn lijkt echter hulp aan de familie Schijveschuurder een eerste vereiste.

Voor reacties op dit artikel gelieve u contact op te nemen met contact@missingpeace.eu