Europese Joden treuren om Václav Havel

De Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) betreurt het heengaan van Václav Haver, de voormalig president van Tsjechoslovakije en later van Tsjechië en bekend voorvechter van de mensenrechten.In een schrijven aan Václav Klaus, de huidige president van de Tsjechische Republiek noemt de voorzitter van de CER, Rabbi Pinchas Goldschmidt Havel een “emblematisch symbool van vreedzame overgang van totalitarisme naar democratie in Oost- en Centraal-Europa”.

“Vaclav Havel erkende het belang van culturele vrijheid als voorwaarde voor politieke vrijheid. Hij was een trouwe vriend van Israël en van het Joodse volk. Wij treuren om dit verlies.”, aldus Rabbi Goldschmidt.

Havel stierf afgelopen zondagmorgen na een lange ziekte op 75-jarige leeftijd.

“De Joodse gemeenschappen in Europa scharen zich omheen onze broeders en zusters van de Joodse gemeenschap van de Tsjechische Republiek en zijn opperrabbijn, Karel Sidon. Zij betuigen hun medeleven met het Tsjechische volk bij het heengaan van Václav Havel, een onvermoeibare strijder voor de vrijheid van alle mensen.” aldus nog de brief.