Illustere rabbijn Elyashiv (101) in kritieke toestand in Jeruzalem

Wereldwijd worden orthodoxe Joden opgeroepen om te bidden voor rabbijn Yosef Shalom Elyashiv, een van de belangrijkste Joodse geleerden van zijn generatie. Sinds de rabbijn zondag in het Shaarei-Tzedek-hospitaal in Jeruzalem werd opgenomen is zijn toestand kritiek.

Rabbijn Elyashiv die binnenkort 102 jaar oud wordt, onderging enkele maanden geleden reeds een arteriële bypass en werd nu opgenomen op de afdeling cardiale intensieve zorg. Hij lijdt aan orgaanfalen.

Rabbijn Elyashiv klaagde zondag van kortademigheid, maar kon zelf nog naar de ziekenwagen stappen die hem naar Shaarei Tzedek bracht. In het ziekenhuis verergerde zijn toestand zorgwekkend. Zijn longen bevatten water en inwendige organen leken uit te vallen. De Vaad Hayeshivo’s riepen alle studenten aan talmoed hogescholen op om hun studies te onderbreken en tehillim (gebeden) op te zeggen. Na dertig minuten intensieve CPR voelden de geneesheren uiteindelijk opnieuw een hartslag.

De recentste medische rapporten van Shaari Tzedek stellen dat de gezondheidstoestand van rabbijn Elyashiv wat verbeterde en dat zijn koorts is geweken. Niettemin wordt hij in een kunstmatige coma gehouden en is zijn toestand nog steeds uiterst zorgwekkend. “De Rov zweeft tussen hemel en aarde”, zei een bron die dicht bij rabbijn Elyashiv staat.

De familieleden zijn bemoedigd door de laatste medische rapporten, toch wordt de achterban opgeroepen om te blijven bidden voor rabbijn Yosef Shalom ben Chaya Musha. Gisteren werd een oproep tot gebed verstuurd door collega-rabbijnen Aryeh Leib Shteinman, Shmuel Wosner, Chaim Pinchas Scheinberg, Nissim Karelitz, Chaim Kanievsky, Shmuel Ohrbach, Yitzchak Scheiner, Gershon Edelstein en Moshe Bergman.

Advertentie

“Gezien de kritieke conditie van rabbijn Elyashiv vragen we ieder lid van de Joodse gemeenschap, waaronder de scholen en seminaries om verder te gaan met hun gebeden ten gunste van rabbijn Elyashiv en alle andere zieken”.